Hur latinos påverkar presidentvalet 2016

Presidentvalet 2016 väntas handla mer än någonsin tidigare om latinoväljarna. Anledningarna till det är flera. Som alla känner till kommer andelen latinoväljare stiga och en komfortabel majoritet av dessa har åtminstone historiskt sett gett sitt stöd åt demokraterna. Men det börjar komma tecken på att mer välbeställda latinos och latinoväljare som konverterat från katoliker till evangeliska kristna står och väger mellan demokrater och republikaner.

Det finns inte många väljargrupper som väger mellan ena och andra sidan (swing-voters) som dessutom växer i antal. Därav följer ett speciellt intresse bland kampanjstrateger för hur dessa väljare ska vinnas.

Om Jeb Bush blir republikanernas presidentkandidat förväntar sig många att han kan nå ut till dessa väljare bättre än tidigare republikaner. Han talar flytande spanska och har en fru som är från Mexico. Dessutom tillhör han den lilla falang av etablerade rebulikaner som vill genomföra invandringsreformer. John McCain och George W Bush är två andra. Republikanska fältet i övrigt kommer säkert bestå av en rad immigrationskritiker som lär få svårt att vinna latinoväljares röster.

Resonemanget utvecklas här av The Economist som också bjuder på en intressant diskussion i detta ljudklipp: