Hur McCain kan vända debattförlusten till seger

Enligt de snabba opinionsundersökningar som gjordes direkt efter debatten vann Obama, men det hände några saker under debatten som öppnar upp möjligheter för McCain.

1. Joe the plumber. Mannen som nämndes ett tiotal gånger under debatten är skeptisk till Obamas skattehöjningar för personer som tjänar över 250000 dollar om året. Han planerar nämligen att köpa ett företag som tjänar så mycket. TV-kanaler slogs idag på morgonen om att få göra intervjuer med rörmokaren Joe. John McCain har mycket att vinna på denna utveckling. Uppdatering: Joe verkar dock vara registrerad republikan.

2. Skattefrågorna stod i debattens centrum tidigt i debatten och det är här McCain kan ha sitt trumfkort i dessa ekonomiskt svåra tider. När marginalerna för hushållen blir mindre litar amerikanerna mer på republikanerna när det gäller skatter. Den ekonomiska debatten måste handla om skatter sista veckorna om McCain ska ha en chans.

3. Politiska kommentatorer gillade McCains insats mer än Obamas. Inte alla men fler än tidigare tyckte att McCain var något bättre än Obama denna gång, eller iaf att McCain var bättre nu än i tidigare debatter.

4. Jag är inte Bush. ”I’m not Bush, if you wanted to run against him you should have run 4 years ago.” McCains bästa replik vevades flitigt på morgontv i USA idag. Kan han bryta loss från Bush har han vunnit mycket.

Det är av stor vikt för McCain att vinna det spin som nu följer på debatten där politiska kommentatorer och kampanjerna själva försöker analysera vad som hände i debatten. Kan han göra det med hjälp av punkterna ovan är han inte chanslös. Men han står definitivt som underdog nu och kommer få kämpa hårt för att vända skutan.

[tags]usa, presidentvalet, barack obama, john mccain[/tags] intressant.se, dn, dn, svd