Hur vi vet vem som leder presidentvalet 2016

Nya opinionsundersökningar citeras ofta i media, men under valet 2008 slog konceptet med ett genomsnitt av undersökningar igenom där RealClearPolitics blev den största i sitt slag. Sajten presenterar en sammanvägning av senaste undersökningarna delstat för delstat och nationellt. Fortfarande idag så refererar media i USA ofta till RCP:s genomsnitt. Men det har kommit nya och antagligen bättre sätt att bevaka opinionen som bygger på vägda genomsnitt av opinionsundersökningar och även beräkningar som tar hänsyn till prediktionsmarknaderna.

2012 visade det sig nämligen vara en rad problem med flera företag som gjorde missvisande underökningar och påverkade RCP-snittet. Mest kritik fick Gallup utstå efter att företaget visat på seger för Romney. Det blev aldrig ens jämnt, Obama vann med nära 4 procentenheter och marginalen i elektorsröster var förkrossande 126 (332-206).

Vi ska ta en närmare titt på två alternativ till RCP som har ambitionen att skapa mer tillförlitliga prognoser för val.

fivethirtyeight

fivethirtyeight

I samband med primärvalsdramat mellan Obama och Clinton 2008 uppstod ett stort intresse för att få en överblick av hur många delegater som varje kandidat hade vunnit och beräknades vinna. Mest detaljerad koll på det hade en statistiker som bloggade på liberalerna största community DailyKos. Nate Silver fick sitt genombrott när det stod klart för honom att Obamas ledning var ointaglig långt innan större medier vågade säga samma sak. Inte förrän i juni erkände Hillary Clinton att hon besegrats av senatorn från Illinois. Nu driver Silver den egna sajten fivethirtyeight. Namnet syftar på antalet elektorer 538 som är de som ”röstar” fram presidenten.

Nate Silver presenterar sedan några dagar tillbaka en statistisk modell för hur sannolikt det är att en kandidat vinner en viss delstat. Olika opinionsundersökningar vägs efter hur länge sedan undersökningen gjordes och hur tillförlitligt företaget varit historiskt. Dessutom vägs politikers officiella stöd från andra politiker in. Tex har Hillary Clinton fått stort stöd från kollegor och etablissemanget vilket Nate Silver tar med i beräkningen.

PredictWise

predictwise

Vadslagningsfirmornas syn på vem som vinner bortser dock fivethirtyeight ifrån. Ofta kan dessa odds röra sig snabbare och ge en indikation direkt efter tex en dålig debattinsats eller en smärre skandal. Det tar PredictWise hänsyn till i sin modell som bygger både på opinionsundersökningar och odds från vadslagningsfirmor (prediktionsmarknader som tex brittiska Betfair som är störst i världen). I USA är inte vadslagning på politik lagligt (med vissa få undantag), så det bygger på utländska tjänster. Som du kanske noterat är det prognoserna från PredictWise som jag hänvisat till under senaste månaderna här på USAval.se. Prognoserna ger en tydlig bild av vilka kandidater som anses ha störst chans att vinna.

Det riskerar så klart att uppstå en liknande jämn kamp om delegater 2016 som det historiska valet 2008 på både demokraternas och republikanernas sida. Nördigaste bevakarna av presidentvalet kommer då vara ännu mer intresserade av att räkna delegater än att titta på opinionsundersökningar. Än så länge innan valen börjat har diskussionen om delegater inte varit så stor. Jag misstänker att vi får anledning att återkomma till en mer detaljerad analys av dessa delegater när valen är igång. Definitivt om det blir jämnt.