Indoktrinering

Det här är ett mycket otrevligt inslag i valrörelsen. I det här fallet handlar det om Barack Obama-supportrar och föräldrar som tydligen inte har några problem med att indoktrinera sina barn. Det är sällan jag blir riktigt upprörd, men den här filmen gör mig närmast ursinnig – och ja, kopplingen i slutet av filmen (till tidigare former för att indoktrinera barn i propagandasyfte) är helt på sin plats. Om de här Obama-supportrarna verkligen brydde sig om framtiden borde de börja med att låta sina barn vara barn och inte pådyvla dem ett budskap deras barn rimligen inte kan förstå.

[tags]usa, presidentvalet, barack obama, indoktrinering[/tags]

Publicerat av

Joakim

Joakim Nilsson är frilansjournalist och forskar om USA:s politiska valkampanjer. Han driver den oberoende skrivarverkstaden Policy of Truth Productions.

 • Niklas

  Joakim:

  Jag förstår din invändning. En fråga dock: Är det här värre än när föräldrar skickar sina barn till söndagsskolan i kyrkan t.ex.?

  Jämförelsen med nazisterna känns ändå rejält överdriven om man jämför textinnehållet.

  För övrigt känns det inte som det är en helt fräsch grupp som gjort videon med tanke på muslimanspelningarna…

 • Svante

  ”och ja, kopplingen i slutet av filmen (till tidigare former för att indoktrinera barn i propagandasyfte) är helt på sin plats.”

  Herregud vilket tokigt uttalande, och vilken okunskap det vittnar om! Den statligt sanktionerade propagandan i Nazityskland som syftade till att indoktrinera ALLA medborgare till blind lydnad och uppslutning bakom en diktator går knappast att jämföra med några få föräldrars försök att sätta ihop en barnkör (eller vad de nu håller på med här) med politiska förtecken inför ett demokratiskt val. Jag håller med om att bilderna är motbjudande och allt annat än gulliga (vilket syftet med dem förmodligen var att de skulle framstå som) men det gör det inte jämförbart med Nazityskland, varken syftet eller utförandet.

 • kim

  man behöver nog inte gräva speciellt djupt i den kristna högern för att hitta liknande grejjer.
  sen att koppla det till nazityskland tycker jag är rejält motbjudande….

 • Niklas: Jag har väntat på den invändningen! ;) Och nej, det är naturligtvis lika illa, åtminstone enligt mig, om man inte förser sina barn med verktyg för att hantera religiösa budskap.

  Svante: Effekten och syftet med den statligt sanktionerade propagandan i Nazityskland och den frivilligt genomförda är densamma – att få barn att okritiskt anamma ett politiskt budskap. (Jag har för övrigt aldrig hävdat att man ska jämföra det vi ser i filmen med ALLT som skedde i Hitlers Tyskland.)

 • Tim

  Okej, visst kan man uppfatta det som stötande att barn blir en bricka i ett politiskt spel de inte kommer förstå på många år. Samtidigt måste jag säga att det jag tyckte var mest upprörande var att du tycker kopplingen till nazismen var relevant. Tyder på antingen okunnighet eller nonchalans.
  Detta var enligt mig iaf ett lågvattenmärke för usaval.se som annars brukar blanda intressanta nyheter med andra roliga inslag kring valet, detta var dock inte ett av dom.

 • Paulus

  Jag har svårt att bli jätte upprörd över det här. Kan hålla med om att barn ska ha rätt att slippa välja sida, men det finns ju t ex unga örnar hos sossarna för riktigt små barn här i Sverige. Tycker jämförelsen med nazityskland är att överdriva det hela lite.

 • Peo

  Heta och intressanta diskussioner välkomnas på USAval.se och det har ju inlägget definitivt lett fram till.

  Jag känner mig tvingad att hoppa in i diskussionen själv av en speciell anledning. Min mamma var 5 år när andra världskriget bröt ut. Hon växte upp i Tyskland.

  Att jämföra vad barnen gör i den här videon med Hitlerjugend och dess syfte är för mig, och som flera andra också skrivit – direkt motbjudande. Jag håller dock med om kritiken mot den ursprungliga sångvideon. Att låta barn sjunga den typen av sånger är kanske inte helt lyckat. Det hade räckt med kritik mot detta fenomen av barn som av sina föräldrar uppmanas sjunga politiska sånger hyllandes Obama, utan att försöka koppla det till Hitlerjugend.

 • Intressanta reaktioner på det här inlägget. Alla verkar vara ense om att indoktrinering av barn är något negativt. Gott så.

  När denna video (www.youtube.com/watch?v=FzOaaLN5vvk)
  uppmärksammades av svenska medier haglade omdömena på nätet om att kristna republikaner kunder liknas vid fascister. Men när demokraterna bedriver samma form av indoktrinering, då är de tydligen bara människor som vill väl, men som tydligen siktar lite snett.

  Jag tycker att indoktrinering är djupt beklaglig – alldeles oavsett när eller var den uppkommer. Jag är konsekvent i denna inställning – alldeles oavsett om det rör sig om republikanska kristna fundamentalister, amerikanska Obama-supportrar eller nazister.

  Innan vi springer iväg och blir alldeles till oss av upprördhet inför parallellen med en skolklass från 30-talets Tyskland bör vi kanske erkänna att ingen har jämfört ett politiskt system med något annat. Vad videon däremot visar är den skrämmande likheten mellan människor som använder barn för propagandasyften. Och det tycks vi alltså alla vara eniga om är något mycket negativt.

 • Varför skulle det vara negativt att använda barn i propagandasyfte? När det är bra utfört har det ju oftast avsedd effekt. Tror ni verkligen att barnen tar skada?

  Och för den delen definiera gärna indoktrinering. Om ni tror att det ni fick lära er i den svenska kommunala skolan är helt värderingsfritt och icke-indoktrinering så kan jag bara gratulera den socialdemokratiska regimen. Då har nämligen indoktrineringen lyckats väl.

  Nej, den här videon är trams. Det enda som är upprörande är den låga estetiska nivån. Där kan man ju dock se Hitlerjugend som ett föredöme.