Infekterat i republikanska debatten i South Carolina – Kasich tänker försvara Sverige

Några få timmar innan debatten började skakade nyheten om att Antonin Scalia dött om det politiska landskapet i USA. Han var en av Supreme Courts starkaste konservativa röster. Nu är fyra liberala röster och fyra konservativa kvar. Obama har möjlighet att nominera en ersättare, men senaten kommer sannolikt sätta stopp för att tillsätta den domaren. Det kan få stora konsekvenser för en mängd olika lagar.

Trump sa att han förväntar sig att Obama kommer nominera en domare, men att republikanerna som har majoritet i senaten måste stoppa det. Övriga kandidater var också tydliga med att kongressen inte bör tillsätta en ny domare så kort innan presidentvalet i höst.

Bernie Sanders vill ha ett litmustest för att nominera domare. Han vill stoppa domare som inte tydligt vill avskaffa Citizens United, det beslut i Supreme Court som öppnat upp dörren för obegränsade kampanjbidrag till sk Super Pac. Republikanerna vill inte det och Bush ville inte ha ett litmustest i någon annan fråga heller. Detta trots att republikanerna sällan ens är nöjda med egna tillsättningar några år senare.

Trump hade en tuff kväll efter att ha gått efter Jeb Bush igen och mer specifikt George W Bush när det gäller misslyckandet att stoppa 9/11. Det är inte populärt inför en republikansk publik. Kvällen bjöd också på en märkligt entusiastisk publik när det gäller Rubio och Bush, medan Cruz och Trump buades ut. Partietablissemanget hade onekligen fått gott om biljetter, ungefär som i demokraternas debatt i Wisconsin för några dagar sedan. Trump började till och med bråka med den buande publiken och påpekade igen att den bestod av personer som donerat pengar till konkurrenterna, främst Bush.

Den mest moderata kandidaten som återstår är Ohioguvernören Kasich. Han nämnde intressant nog Sverige och Finland på en fråga om hur USA ska hantera Putin. Om Ryssland attackerar oss ska USA enligt honom se det som en attack på USA och hjälpa till militärt trots att vi inte är med i Nato.

Bush sa att USA inte ska vara allierade med Putin i Syrien. Trump gillar Putin och anser att USA inte har någon koll på vilka trupper på marken som USA ger stöd till. Cruz vill riva upp avtalet med Iran första dagen som president. Trump sa att kriget i Irak var ett gigantiskt misstag. ”Vi skulle aldrig ha varit i Irak”. Jeb Bush svarade:

Medan Donald Trump byggde en dokusåpa, byggde min bror en säkerhetsapparat för att hålla oss säkra. Och jag är stolt över vad han gjorde.

Det är fascinerande hur många republikanska presidentkandidater som nu säger att de inte var för Irakkriget och att kriget var ett misstag.

Bush hade en bättre debatt än vanligt och var mer på hugget. Frågan är om det räcker för att nå åtminstone en tredjeplats i South Carolina? Rubio var också fokuserad och försvarade Bush mot Trump i frågan om 9/11. I publiken satt flera och skakade på huvudet när Trump talade och de ansåg uppenbarligen att han gått för långt. Han leder stort i South Carolina som röstar den 20:e februari.

Kan debatten ha förändrat något? Ja, möjligtvis kan Trumps problem under debatten komma att gynna Cruz som gjort få misstag under denna presidentvalskampanj och ligger närmast honom i flera viktiga frågor. Rubio bör också ha fått medvind efter en stark debatt, långt bättre än senast då han floppade genom att upprepa samma argument ett flertal gånger.