Inför republikanernas valdag i Nevada

Det pekar uppåt för Rubio. Foto:  Jamelle Bouie CC BY 2.0
Det pekar uppåt för Rubio. Foto: Jamelle Bouie CC BY 2.0

Republikanerna håller nomineringsmöte (caucus) i Nevada under tisdagen den 23 februari.

Donald Trump leder stort i opinionsundersökningarna för delstaten. Han leder också på Google Trender i sökaktivitet bland personer som bor där. Kan någon kandidat komma i närheten av Trump i Nevadas nomineringsmöte? I förra nomineringsmötet som hölls i Iowa vann ju Cruz.

Skärmdump PredictWise som anger sannolikheten att utses till republikanernas presidentkandidat.
Skärmdump från PredictWise som anger sannolikheten att utses till republikanernas presidentkandidat.

Hur mycket påverkar Jebs avhopp? Kan det gynna Marco Rubio? Prediktionsmarknaderna tror det. Efter andraplatsen har Rubio åter närmat sig presidentvalets frontrunner Trump på vadslagningsfirmornas odds. Rubio växte upp i Nevada och kan överraska.

Ted Cruz har fått interna problem efter en fejkad annons som lett till stark kritik från konkurrenterna. Hans talesperson Rick Tyler har tvingats avgå. Hur påverkar den turbulensen Cruz möjligheter att nå en andraplats i Nevada?

Hoppar någon av efter Nevada? Troligen inte, även om Ben Carson så klart borde göra det. Han har ingen chans på nomineringen och placerade sig sist i South Carolina. Men han har pengar kvar i kassan och en bok att sälja.

Ohioguvernören John Kasich uppges ha slut i kampanjkassan och försöker överleva till Ohio röstar den 15 mars. Ser han ut att gå mot tydlig förlust där hoppar han kanske av innan dess. Ohio ger alla delegater till vinnaren. Enligt uppgifter har Kasich inte ens tagit sig till Nevada för att kampanja. Han fokuserar på delstater i nordöstra USA som väntas bli avgörande för honom. Partietablissemanget pressar just nu Kasich hårt att hoppa av snart, så att Rubio får en bättre möjlighet att utmana Trump.

Super Tuesday närmar sig. Det är den stora valdagen i ett flertal viktiga delstater som hålls om en vecka, tisdagen den 1 mars.

Demokraterna röstar på lördag den 27:e i South Carolina. Clinton vann Nevada i lördagens nomineringsmöte för demokraterna.