Jämnare andra debatt mellan Obama och Romney

Andra debatten på Long Island blev en jämnare tillställning än första. Obama höll jämna steg och lyckades pressa Romney några gånger vilket han inte alls lyckades med under första debatten för två veckor sedan. Han hittade inte riktigt rätt inledningsvis denna gång heller, men bättrade sig under debatten.

Obama nämnde att bensinpriserna kanske skulle vara så låga som 2008 om Romney kom till makten eftersom priserna då berodde på en extremt dålig ekonomi som Romney skulle återskapa. Lätt för väljare att missförstå den logiken, speciellt om man gärna vill ha lägre bensinpriser. Och att hävda att ekonomin är så fantastisk idag så att priserna är höga – ja, då har man väl inte något positivt att säga om framtiden? Obamas svagaste ögonblick under debatten.

Men i övrigt lyckades Obama väldigt bra denna kväll, en markant förbättring.

Romney hade nog hoppats på en tillbakapressad Obama i frågan om Libyen, men det misslyckades helt. Obama gick istället till motattack. Och fick dessutom oväntat stöd av moderatorn. Mycket viktigt ögonblick. Libyen lär dock återkomma i sista debatten nästa vecka som handlar just om utrikespolitik.

Obama fick in sin 47 % attack mot Romney till slut, men Romney hann faktiskt före med att försvara sig. Det var dock tydligt vem som vann den sista frågan – Obama.

Med tanke på att jag inte väntade mig en riktigt så stark Obama ikväll var det han som överraskade mest. Båda lyckades ändå bra. Om Obama vinner opinionsundersökningarna som nu görs direkt efter debatten kring vem som vann skulle jag inte bli förvånad. Dock var segern i så fall inte lika tydlig som Romneys med första debatten.

Några andra ämnen under kvällen: immigration, utbildning, lika lön för lika arbete, bilindustrin och Kina.

Uppdatering: Opinionsundersökningarna visade på seger för Obama