Jim Webb – Obamas sydstatskandidat?

Confederacy flag
Jim Webb (D – Virginia) vann sensationellt sin senatsplats för två år sedan i en uppmärksammad kamp med den sittande republikanen George Allen. Nu nämns Webb som en potentiell parhäst till Barack Obama (videoklipp). Men Webb tvingas också försvara sig mot samma anklagalser som hans republikanske företrädare tidigare har mött – att han visat sympati med konfederationsflaggan.
I Virginia, där konfederationen hade sin huvudstad, finns det fortfarande många som hedrar krigsveteraner från det amerikanska inbördeskriget. Senatorerna Webb och Allen stöttar sin inställning på det många historiker redan har klarlagt – att Jefferson Davis administration först och främst byggde på en kritik av unionisternas försök att begränsa delstaternas inflytande i federationen. Kritikerna menar däremot att Webb visar en oförståelse för det förtryck som konfederationen innebar, inte minst genom försvaret av slavhandeln.

[tags]usa, presidentvalet, jim webb, virginia[/tags]

Publicerat av

Joakim

Joakim Nilsson är frilansjournalist och forskar om USA:s politiska valkampanjer. Han driver den oberoende skrivarverkstaden Policy of Truth Productions.