John Kerry i politiskt blåsväder för kontroversiellt uttalande om Irak

John Kerry

John Kerry gjorde igår ett kontroversiellt uttalande som repubikanerna nu försöker använda emot honom. Vietnamveteranen, senatorn och fd presidentkandidaten befinner sig åter i hetluften.

En politisk storm inför kongressvalen ser ut att nå orkanstyrka. Så här sa Kerry inför en grupp studenter i Kalifornien:

Utbildning. Om du gör det mesta av det, gör dina läxor, gör en ansträngning att bli smart så kan det gå bra för dig. Om du inte gör det, så fastnar du i Irak.

Uttalandet var ett skämt, men om vad? Republikanerna hävdar att Kerry syftar på amerikanska trupper i Irak, att outbildade hamnar i militären. Kerry själv hävdar att han syftade på Bush, att han inte gjort sin hemläxa och studerat situationen innan man gick in i Irak.

Vita Husets talesman Tony Snow och president Bush anser att John Kerry bör be om ursäkt och att hans uttalande var en förolämpning mot amerikanska soldater.

Se videoklipp från CNN om händelsen som skapar feta rubriker i USA ikväll:

[tags]usa, john kerry, bush, irak[/tags]

 • Jag måste säga att jag förbluffas över din vinkel på detta.
  Om det är Kerry som fått problem är ju det en icke-nyhet, eftersom han inte ens omfattas av valet.
  Men om Bush är så korkad, att han inte ens fattade att skämtet gällde honom, vilket varje hyggligt intelligent person fattar, särskilt efter att det det förtydligats, vilket både Kerry och andra gjort, så är DET verkligen en nyhet. En nyhet med många oroväckande dimensioner.
  Men det skriver du världigt lite om… Och tänker du skriva om att två konservativa kommentatorer på CNN nu går ut och säger att Bush blivit galen? Du hittar länkar på min blogg.
  Hälsar
  Mikael W

 • Om det var någon vinkel alls på detta inlägg så var det väl just den du efterfrågade. Ta tex videoklippet som inkluderades, som på YouTube har rubriken ”White House Spins John Kerrys Iraq Comment”.

  Kerry har uttalat ambitionen att ställa upp i presidentvalet 2008. Nu är en Kerry-kampanj rätt avlägsen efter den här incidenten. I huvudsak är det presidentvalet 2008 som Usaval.se handlar om (med så lite vinkel som möjligt). Därför är uppmärksamheten kring uttalandet ingen icke-nyhet här. Men visst kan jag hålla med om att själva uttalandet kan beskrivas som en icke-nyhet.

  Keith Olbermann var väl den förste som sa att Bush är för korkad för att fatta när någon kallar honom korkad. Kul, men självklart fattade Bush, Cheney, Snow, Rove och McCain. Det var nog bara lite för frestande att sopa till Kerry och äga nyhetscykeln när man fick chansen.

  Ska ta en titt på din blogg snart Mikael. Ha det!

 • Mikael Wälivaara

  Jag var på dåligt humör den dagen — och huvudskälet var SvD:s rapportering, som, till skillnad mot din, helt saknade ens en antydan om att det var ett skämt som misstolkats – medvetet eller omedvetet.
  Du gör ett viktigt jobb med din rapportering! Speciellt viktigt är det nu — när det är dags att försöka komma fram till vad som VERKLIGEN hände under Bushs första sex år som president. Men sedan, förhoppningsvis, även hela vägen tillbaka till Reagan
  Hoppas du accepterar min ursäkt för mitt syrliga språk.
  Vänligen
  Mikael W

 • Det är lugnt Mikael.

  Vi får se om man nu tar första stegen till undersökningar. Minst lika viktigt för demokraterna är att få till en kursändring när det gäller tex Irakkriget.

 • med anledning av svar 4 ovan:

  är denna blogg partisk till fördel för demokraterna?

  undrar
  jack hansen

 • Usaval.se

  Nope. Kommentaren 4 ovan syftade på vad som är viktigt för demokraterna. Ursäkta om det inte framgick tillräckligt tydligt.