Juli månads spännande händelser

Vi har en hel del att se fram emot under denna semestermånad. Under juli hålls båda partikonventen. Först ut är republikanerna den 18-21 juli i Cleveland, Ohio. Strax därefter följer demokraternas partikonvent den 25-28 juli i Philadelphia, Pennsylvania. Konventen kan bjuda på dramatik i form av protester utanför konventen och strid om partiprogram. Vilka personer kommer få talartid under konventen? Det skrivs en del om att Trump har svårt att locka stora namn, medan demokraterna säkert kan bjuda på både sittande och fd presidenter.

Bernie Sanders har ännu inte gett upp officiellt, men väntas göra det innan konventet. Och då ge sitt stöd till Hillary.

Innan partikonventen kommer vi också få reda på vilka personer som blir kandidater till vicepresident. Det brukar vara stor uppmärksamhet kring dessa vicepresidentkandidater, men så stor inverkan på valresultatet brukar de inte få.

Till allt detta kommer så klart nya opinionsundersökningar och siffror på hur mycket kampanjerna samlat in och spenderat på annonser. Runt konventen brukar tonen sättas och opinionsundersökningarna förändras med ”convention bumps”. Kan Trump knappa in på Clinton i samband med republikanernas konvent?

I vilka delstater kampanjerna besöker och spenderar annonspengar kommer ge en fingervisning om var de tror att det kommer bli jämnt och avgöras i höst. På tisdag väntas Obama och Clinton kampanja tillsammans för första gången detta valår. Och platsen är vald med stor omsorg. Det blir i Charlotte, North Carolina. En delstat som Obama vann 2008 men förlorade 2012. Clinton försöker vinna där och ligger bra till i opinionsmätningarna. Clinton spelar offensivt genom att försöka pressa Trump att spendera tid och pengar i en delstat som han helt enkelt måste vinna.