Kalifornien är presidentkandidaternas bankomat

Republikanernas och demokraternas förmodade presidentkandidater reser till Kalifornien för att samla in pengar. Det är allmänt känt att det är här de riktigt stora pengarna finns att hämta. Har man svårt att få in pengar av givmilda miljardärer här så återstår bara att ge upp kampanjen. Trots att man själv fiskar pengar här gäller det att ständigt påpeka och beskylla motståndaren för att vara beroende av pengar från det så bespottade Hollywood. Och det gäller vare sig man är republikan eller demokrat. Kalifornien är helt klart presidentkandidaternas främsta bankomat. Förutom Hollywood finns här ju också hela Silicon Valley.

Jon Stewart har i sin omåttligt populära ”The Daily Show” skämtat om filmorganisationen med namnet ”Hollywood Foreign Press”. Organisationen delar ut Golden Globes till årets bästa filmer varje år. Amerikas tre mest hatade ord, Hollywood, utlänningar och journalister i en och samma organisations namn. Kan det bli värre?

Presidentkandidaterna vallfärdar redan nu, mer än två år innan presidentvalet hålls i november 2008. Det gäller att få stöd tidigt. Har man lockat till sig mycket pengar och kan redovisa det blir man en viktigare kandidat som sen kan locka till sig ännu mer pengar.

De flesta av kandidaterna har enorma förmögenheter redan som tex John Kerry. Andra som Evan Bayh tex tvingas ut och kampanja intensivt för att samla in pengar och skaffa sig kontakter med inflytande.

Vilka möjliga kandidater har redan varit i Kalifornien för att tigga pengar?
Politikerna som redan varit där ger en indikering om vilka som är seriösa med sina planer på att kandidera som presidentkandidat så småningom.

Hillary Clinton, Evan Bayh och Barack Obama sägs ha varit mest aktiva av Demokraternas förhandstippade kandidater. Bland republikanerna går stödet främst till John McCain. Mitt Romney finns här också och har lyckats samla in ordentligt med pengar han med, men ändå bara hälften av vad John McCain lyckats med. Hillary Clinton var här först för att söka stöd, redan våren 2005.

Inom kort kommer du på denna plats kunna läsa usaval.se:s genomgång av Hollywoodkändisarnas kampanjbidrag till politikerna.

[tags]usa, val, politik, president[/tags]