Kan Huckabee hota McCain?

McCainMike Huckabee
Få verkar tro att fd pastorn och guvernören i Arkansas Mike Huckabee har någon chans att nå ikapp vietnamveteranen och senatorn John McCain. Finns chansen fortfarande?

Tittar man på siffrorna ser man tydligt att Huckabee dels måste vinna det mesta som återstår samtidigt som han måste få Romneys stöd. Det är väldigt osannolikt att det ska lyckas. McCain (724) leder med 490 delegater före Huckabee (234) enligt RCP. Först till 1191 vinner.
Intrade ger bara Huckabee runt 3 % chans att vinna nomineringen.

Nästan alla övriga presidentvalskandidater på republikanernas sida har dessutom redan gett sitt stöd åt McCain, tex Sam Brownback, Fred Thompson och Rudy Giuliani.

Många konservativa mediapersonligheter som Ann Coulter, Sean Hannity, Rush Limbaugh och Laura Ingraham gav strax innan Super Tuesday sitt stöd till Romney samtidigt som de gick till full attack på McCain. Det framstod mer som ett desperat påhopp på McCain än ett helhjärtat stöd för Romney och väljarna ignorerade detta. Nu när Romney hoppat av är det för sent för dessa att ge ett trovärdigt stöd till Huckabee och det påverkar uppenbarligen inte väljarna tillräckligt mycket.

Huckabee hade trots segrarna i helgen motvind när delegaterna ska räknas ihop. I Lousiana tex tilldelas bara delegater automatiskt enligt valresultatet om någon av kandidaterna når över 50 %. Det gjorde varken McCain (42%) eller Huckabee (43%). Huckabee ifrågasätter dessutom en väldigt knapp förlust i Washington och hotar med att koppla in jurister. Där fortsätter rösträkningen under måndagen. Inför det leder McCain med bara 242 röster av 87% räknade röster. Problemet är att den lokala republikanska ledningen redan på söndagen utsåg McCain till vinnare. Det irriterade Huckabee av förklarliga skäl.

Så, har Huckabee någon chans?
Under tisdagen kan domen komma. Vinner inte Huckabee i Virginia spår en del att han kommer pressas hårt att hoppa av. Där tilldelas vinnaren alla 63 delegaterna. Maryland (37 delegater) och District of Columbia (19 delegater till vinnaren) röstar också på tisdagen.

[tags]usa, usa-valet, john mccain, mike huckabee, republikanerna[/tags]