Kerry mot Gingrich i debatt om klimatförändringarna

Gingrich Kerry

Strax börjar en stor och hypad debatt mellan fd presidentkandidaten John Kerry och republikanen Newt Gingrich som kanske ställer upp i presidentvalet. Ämnet för debatten är miljön och specifikt växthuseffekten.

Se debatten live på C-SPAN nu.

Uppdatering
Den som såg debatten fick en städad och vänlig debatt med två kombatanter som inte var så långt ifrån varandra i miljöfrågor som man kanske skulle kunna tro. Gingrich förnekar inte att klimatförändringarna beror på människan. Tvärtom, han säger att det är bråttom att göra något åt problemen. Andra republikaner med Inhofe i spetsen hävdar att vetenskapen inte är överens i klimatfrågan.

Skillnaden mellan Kerry och Gingrich ligger i om det ska sättas ett tak för utsläpp eller om företagen ska få hjälp att investera i miljövänligare inriktning och i princip reglera sig själva. Gränsvärden alltså eller mer incitament för marknaden att välja rätt.

Intressant att notera att både Gingrich och Huckabee har börjat tala mer om miljön. Det kommer knappast bli en huvudfråga i republikanernas primärval, men säkert åtminstone en viktig fråga senare. För Gingrich är det viktigt att uppfattas som något mjukare än den hårda image han haft fram till nyligen om han ska ha någon chans att vinna mot en demokrat. På den punkten lyckades han bra i debatten mot Kerry.

Läs mer om debatten på CNN.

[tags]usa, john kerry, newt gingrich, växthuseffekten, miljö, klimat[/tags]