Konsensuskartan

Diverse kända statistiker som analyserar opinionsundersökningar inför presidentvalet ingår i denna ”konsensuskarta” som 270towin har sammanställt. Den är något daterad vilket gör att t ex Clintons framgångar i opinionsmätningar i Florida inte riktigt registrerats än. Clintons utgångsläge idag är alltså ännu bättre än vad denna redan fördelaktiga karta indikerar. Det krävs 270 elektorsröster för att vinna valet.

screen270

Kartan identifierar 7 delstater där det är väldigt jämnt. Dessa är Ohio, Virginia, Florida, New Hampshire, Iowa, North Carolina och Colorado. För Clintons del räcker det att vinna Florida av dessa 7 för att bli president. Där leder hon som sagt i senaste opinionsmätningarna.

Delstater i ljusare färger kan också bli jämna. Dessutom har det varit en del spekulation kring Utah och mormonerna där som tydligen inte alls gillar Trump. En del tror att Trump därför riskerar förlora denna annars väldigt republikanska delstat. Även Maine, Pennsylvania och New Jersey som normalt röstar på demokrater i presidentval har visat sig betydligt jämnare än väntat. Trump gillas uppenbarligen av republikaner och oberoende väljare i nordöstra USA. Personligen tror jag ingen av dessa fyra delstater kommer ändra färg. Men det är något att hålla koll på.

En faktor som kan komplicera kartan något är att både Gary Johnson (Libertarian Party) och Jill Stein (Green Party) går bättre än väntat i nationella opinionsundersökningar.