Kontroversiella Votecastr kan avslöja presidentvalets vinnare innan vallokalerna stänger

votecastr

Votecastr är ett projekt som förutspår hur många röster Trump och Clinton fått i realtid från det att vallokalerna öppnar och under hela valdagen. Det går till så här enligt Slate som anlitat Votecastr tillsammans med Vice:

By combining proprietary, large-sample polls taken prior to Election Day with targeted, real-time tracking of voter turnout on Tuesday, VoteCastr will make rolling projections of how many ballots have been cast for each candidate in each of the states we’re tracking: Florida, Iowa, New Hampshire, Nevada, Ohio, Pennsylvania, and Wisconsin.

Bland större nyhetsorganisationer väntar man med att släppa vallokalsundersökningar tills en delstat har stängt vallokalerna. Det är en form av embargo som syftar till att inte påverka valresultatet. Votecastr hävdar att det inte finns några starka vetenskapliga bevis för att valdeltagandet påverkas av att undersökningar släpps under valdagen.

Frågan är om Votecastr kommer vara tillförlitligt och om det kan få genomslag i övrig media? Och kanske påverka valdeltagandet, amerikanska börser i realtid och vadslagningsfirmor?