Kvällens debatt avgör Pennsylvania

Hillary Clinton och Barack Obama möts i en av kampanjens viktigaste och sista debatter ikväll i Pennsylvania. Debatten sänds på ABC News med början klockan 8pm ET. Jag utgår ifrån att det ska gå att se debatten live på deras hemsida för oss utanför USA.

Orden ”cling to guns and religion” har fått Obama på defensiven under senaste veckan. I opinionsundersökningarna leder Clinton med nästan 10 procentenheter inför Pennsylvanias primärval som hålls den 22 april. Hon brukar dessutom vinna tv-debatterna, spurta sista två dagarna och vinna stort stöd bland de som bestämmer sig sent. Det ser alltså tufft ut för Obama att vinna Pennsylvania. Pressen är dock på Clinton. Vinner hon inte är det mer kört för henne än det redan är och hon lär pressas internt bland demokraterna för att avsluta sin kampanj eller åtminstone avsluta sina hårda attacker på demokraternas presidentkandidat Obama. Man börjar se tecken på att flera viktiga politiker som stöder henne tonar ner hennes kritik mot Obama.

Förväntningarna ligger på ungefär 10 procentenheters seger för Clinton. Hon behöver egentligen en storseger på 15-20 % för att få en stor klump delegater med sig till konventet. Än viktigare är att hon kan ta en 20 % seger i Pennsylvania som intäkt för att kritiken mot Obama har bitit och att han kommer att förlora mot McCain. Problemet för Clinton är så klart att Obama kommer att ha vunnit flest delegater när alla primärval är avklarade även om hon skulle vinna alla återstående val med den marginalen (vilket hon inte kommer att göra). Efter Pennsylvania följer Indiana som verkar ganska jämnt och North Carolina där Obama leder stort. Han leder även stort nationellt i opinionsundersökningarna.

Det blir svårt för Clinton att med de förutsättningarna gå till superdelegaterna som ännu inte bestämt sig och försöka övertyga dem om att rösta på den som förlorat valen och är minst populär. Därför måste hon åstadkomma något mer dramatiskt, ett stort misstag av Obama. Det krävs helt enkelt en skandal med Obama inblandad. Clinton kommer försöka rubba Obama i kvällens debatt och pressa honom till misstag. Men räcker det? En sak som är säker är att det kommer bli en debatt värd att se.

[tags]usa, presidentvalet, barack obama, hillary clinton, pennsylvania[/tags]