Läget inför onsdagens debatt

Republikanerna möts på onsdag den 28 oktober i Boulder, Colorado för tredje debatten. Den ekonomifokuserade tv-kanalen CNBC sänder live.

Det har hänt en hel del i amerikansk politik den senaste tiden. På demokraternas sida har Clinton vittnat i representanthusets Benghaziutredning under 11 långa timmar. Dominerande reaktionerna var att hon gjorde en lika stark insats som i demokraternas första debatt. Men räkna med att republikanerna kan hitta några citat från förhöret som går att använda i attackannonser.

Joe Biden har meddelat att han inte tänker kandidera. Virginiademokraten Jim Webb har hoppat av och hotar med att starta en oberoende kampanj. Lincoln Chafee som floppade i demokraternas första debatt har också valt att hoppa av.

Och här är läget för republikanerna inför onsdagens debatt:

Ben Carson har seglat upp som stor favorit i Iowa där han nu leder. Nationellt går han också fortfarande starkt, även om Trump leder. Neurokirurgen har tagit en paus från kampanjandet för att åka på bokturné (!). Är det ett tecken på att han kanske är måttligt intresserad av jobbet som president och mer av pengar? Eller är det ett sätt för honom att fortsätta smyga under radarn och inte tas på allvar av politiska bedömare och därmed överraska?

Donald Trump har fått mer kritik och utmanas nu hårdare från främst etablissemangets kandidater. Det verkar inte ha rubbat honom än. Han leder fortfarande nationellt och har en stark position även i Iowa och New Hampshire. Jämfört med hur det såg ut för fyra år sedan på republikanernas sida med en ny kandidat i opinionsledning varje månad framstår Trumps stöd som hyfsat stabilt. Fler börjar tro att han har en chans att vinna. Mest uppmärksamhet under senare tid har han fått för sin kritik av Jeb Bushs beskrivning av brodern George W Bush; ”he kept us safe”. Kommer den tråden tas upp under debatten igen?

Marco Rubio har fått en hel del negativ press senaste tiden pga att han inte samlat in riktigt så mycket pengar som kampanjen först hävdade. Han har dock levt sparsamt till skillnad från Jeb Bush vilket gör att kampanjerna har ungefär lika mycket i kassan. Bush och Rubio är etablissemangets främsta kandidater. Med tanke på Trump och Carsons framgångar kan vi anta att etablissemanget kommer utöva hård press att hoppa av på den som ser ut att gå förlorande ur Bush vs Rubio bataljen. Men det väntas inte ske förrän åtminstone Iowa röstat. Rubio har lyft lite i opinionsmätningarna och kampanjen har varit disciplinerad med en strävan efter att inte gå till ledning för tidigt.

Jeb Bush är helt inriktad på New Hampshire och är nu pressad från alla möjliga håll. Det är tydligt att många mer kompromisslösa republikanska gräsrötter är kritiska till Bush och gärna skulle vilja se honom falla på samma sätt som John Boehner. Opinionssiffrorna imponerar inte. Han är bara femma nationellt med 7 % stöd. I för honom superviktiga New Hampshire (som är mer moderat än socialkonservativa Iowa) ligger han trea med 9 % stöd. Antagligen är Jeb Bush den kandidat med störst press på sig att göra en imponerande debattinsats. Annars sinar stödet från bidragsgivare och han får sänka lönenivån för kampanjarbetarna ännu mer än vad han redan tvingats göra.

Carly Fiorina har halkat tillbaka lite efter den push hon fick i samband med första debatten. Efter Hillary Clintons framgångar senaste tiden är behovet av en kvinna på republikanernas sida ännu större. Kan hon upprepa sina tidigare debattinsatser? Eller har hennes tid i rampljuset passerat tack vare all kritisk granskning av hennes påståenden och karriär?

Ted Cruz är den med bäst möjlighet att utmana Ben Carson om socialkonservativas röster i Iowa och han är också en av få kandidater som valt att inte kritisera Trump. Får han ett genombrott i debatten kan han snabbt ta röster från både Trump och Carson. Cruz har gått framåt i opinionen senaste veckorna. Han är fyra nationellt med 8 % och fyra i Iowa.

Huckabee, Paul, Kasich och Christie får också vara med i den stora debatten. Håll ett öga på främst Christie och Kasich som anses mer moderata och möjligtvis kan överraska. Moderata kandidater har ju vunnit på republikanernas sida senaste gångerna genom McCain och Romney. Paul har inte lyckats nå så stor skara entusiastiska anhängare som sin pappa. Pressen på honom att hoppa av och fokusera på att försvara sin senatsplats för Kentucky börjar tillta. Mike Huckabee har fått se sig utkonkurrerad av ”nya” socialkonservativa kandidater som Cruz och Carson (och Rubio). I för Huckabee så viktiga Iowa är han bara nia med 3 % stöd.

Graham, Jindal, Santorum och Pataki har en egen liten tillställning (två timmar innan huvuddebatten) som vi i princip kan bortse från. Graham bjuder kanske på något skämt som går att skratta åt, men i denna mindre debatt är bara en fråga av intresse; vem kommer hoppa av härnäst?

Och så tar vi en snabb titt på prediktionsmarknaden för vem som är favorit att bli USA:s nästa president.

2015-10-26-predict

Lilla debatten börjar 6 pm Eastern. Stora debatten börjar 8 pm Eastern.