Långa köer till vallokaler

Det sprids många bilder över twitter på otroligt långa köer till vallokaler i främst Ohio och Florida. 4 timmars väntetid och på sina ställen 7 nämns. Några saker man undrar då är: Varför ser det ut så här och varför Florida igen? Rick Scott, den republikanske guvernören har minskat öppettiderna trots att det var kaos sist och vägrat förlänga öppettiderna när det blev kaos igen. Inget bra betyg på amerikanska demokratin att det i flera fall tar så lång tid att rösta att många rimligen låter bli. Och att det fått fortsätta år efter år.

Har det någonsin varit timslånga köer i Sverige till riksdagsvalet under förhandsröstning eller på valdagen? Jag brukar gå rakt in och rakt ut utan väntan.

Jag försöker påminna mig om jag sett något liknande i mediabevakningen av svenska val, men kommer inte på något. Söker och hittar två artiklar som nämner långa köer även i Sverige. Den ena från ett kyrkoval i Ystad där artikeln nämner att inga unga syntes till. Gissningsvis inte så himla lång kö där… Den andra artikeln är mer intressant, den handlar om en lång kö till en vallokal i Södertälje. Valet var år 2010 och för valet i Irak. Jaha… jag hittar alltså inga exempel. Känner du till något?

Vän av oordning kanske undrar, om man står i kön, varför går man inte iväg och poströstar istället? Svaret är lite komplicerat men det är för sent att begära en poströstsedel via post nu. Man får inte det hemskickat automatiskt i USA (några undantag finns). Däremot kan man på några ställen i Florida tex gå till den lokala valorganisationen och fylla i en ansökan på plats och sedan rösta. Det verkar dock inte vara kortare köer till ställen där man kan göra detta.