Långa köer till vallokaler

Det sprids många bilder över twitter på otroligt långa köer till vallokaler i främst Ohio och Florida. 4 timmars väntetid och på sina ställen 7 nämns. Några saker man undrar då är: Varför ser det ut så här och varför Florida igen? Rick Scott, den republikanske guvernören har minskat öppettiderna trots att det var kaos sist och vägrat förlänga öppettiderna när det blev kaos igen. Inget bra betyg på amerikanska demokratin att det i flera fall tar så lång tid att rösta att många rimligen låter bli. Och att det fått fortsätta år efter år.

Har det någonsin varit timslånga köer i Sverige till riksdagsvalet under förhandsröstning eller på valdagen? Jag brukar gå rakt in och rakt ut utan väntan.

Jag försöker påminna mig om jag sett något liknande i mediabevakningen av svenska val, men kommer inte på något. Söker och hittar två artiklar som nämner långa köer även i Sverige. Den ena från ett kyrkoval i Ystad där artikeln nämner att inga unga syntes till. Gissningsvis inte så himla lång kö där… Den andra artikeln är mer intressant, den handlar om en lång kö till en vallokal i Södertälje. Valet var år 2010 och för valet i Irak. Jaha… jag hittar alltså inga exempel. Känner du till något?

Vän av oordning kanske undrar, om man står i kön, varför går man inte iväg och poströstar istället? Svaret är lite komplicerat men det är för sent att begära en poströstsedel via post nu. Man får inte det hemskickat automatiskt i USA (några undantag finns). Däremot kan man på några ställen i Florida tex gå till den lokala valorganisationen och fylla i en ansökan på plats och sedan rösta. Det verkar dock inte vara kortare köer till ställen där man kan göra detta.

 • Anonym

  Inte för att ”tio minuter lång kö” eller ”stundvis lång kö” är direkt jämförbart med flera timmars köande, men jag tycker nog att du hade googlat lite slött. Efter en snabbsökning hittade jag bland annat detta: http://www.nsd.se/val2010/artikel.aspx?articleid=5607603 , http://na.se/nyheter/orebro/1.955916-langa-koer-vid-vallokalerna?m , http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.438055-manga-koade-for-att-fa-rosta och

 • Anonym
 • Peo

  Tack för länkarna, men som du själv skriver är det ju inga nämnvärda köer. Inga foton på köande som visar på något som skulle kunna beskrivas som ett problem. Den enda bilden på en kö står det 5 personer i…

  Jag hade läst och hittat några av artiklarna du länkar till men ingen av dessa indikerar timslånga köer. I en av artiklarna som jag inte sett tidigare uppger en kvinna att hon fått vänta tio minuter. Det är knappast en orsak att lämna kön och strunta i att rösta. Mycket riktigt säger hon ”det är acceptabelt”. Fyra timmar däremot är det nog få svenskar som skulle beskriva som ”acceptabelt”.

 • Andreas Adersjö

  Tycker den anonyma personen kan ta och uppge sitt namn för det första.

  Sen för det andra. Det är kö på ICA varje dag. Minst 2 personer, ibland tre, ibland ännu fler…. Så vad är poängen med de där länkarna? Påstå att vi i Sverige är lika dåliga som republikanerna för att det står 5 personer i en kö?

  Har själv bara röstat i 4 val, aldrig varit med om något som kan kallas en kö. Fast i och för sig, en gång fick jag vänta på en annan som skulle överräcka sina röstkort osv…

  Dessutom både i valet 2006 och 2010 så stod jag vid en vallokal under i princip hela valdagen. Köer finns inte i den rätta bemärkelsen. Statoil har också en kö när det står en person framför som skall betala före dig.

  En snabb koll på Val.se så ter det sig att en typisk vallokal i Sverige har mellan 1000-1600 röstberättigade. ~60% av dessa röstar på valdagen, ~20% förtidsröstar. Risk för köbildning? Som skyltarna vid infarterna till Sthlm och Göteborg säger? Skulle inte tro det.

  Brorsan läste precis på Facebook om köer på 1000 personer (därför jag gick in på denna sidan för att se om det stod något här). Så kan den anonyma personen skriva med sitt egna namn och sen prata ur skägget vad denne menar, är Sverige och Florida jämförbart när det gäller köer och voter suppression (för det är vad det handlar om)?