Lieberman i stor ledning över Lamont

Ned Lamont vs Joeseph Lieberman

Joe Lieberman leder stort i opinionsunderdsökningar mot Demokraternas kandidat Ned Lamont. Valet gäller en plats i Senaten som representant för staten Connecticut. Lieberman verkar just nu ha en ledning på 10 % eller kanske till och med ännu större.

I Rasmussens senaste undersökning från den 3 oktober leder Lieberman med 10 procent.

Lieberman (CfL) 50 (45)
Lamont (D) 40 (43)
Schlesinger (R) 6 (5)

I Zogbys undersökning som publicerades den 5 oktober leder Lieberman med hela 20 % något som verkar vara i överkant. Men i vilket fall som helst så är Lieberman i klar ledning.

Lieberman (CfL) 53
Lamont (D) 33
Schlesinger (R) 4

Vad har hänt sedan början på september då Lamont bara låg 2 % efter Lieberman? Republikanerna har satsat stora summor pengar på Liebermans kampanj. Republikanska väljare har också stöttat honom i högre utsträckning än väntat. Sen får man inte glömma bort att Lamont inte är någon van politiker direkt. Dessutom har Bushs popularitet ökat åtminstone marginellt sedan dess vilket gynnar Lieberman.

Lamont har fått stort uttalat stöd av många framstående demokrater men det verkar inte ha hjälpt. Bland annat Kerry och Kennedy har under senaste veckorna gått till attack mot Lieberman.

Bakgrunden till demokraternas missnöje med Lieberman är att han stått Bush för nära. Främst gäller missnöjet Irak-kriget men också The Patriot Act och en allmän känsla av att Lieberman mer stöttat republikanska förslag än demokraternas. Lieberman har också anklagats för populism. Främst då att han ändrat ståndpunkt och intagit demokratiska ståndpunkter när han stått inför väljarnas dom än vad han gjort i senaten. Tex har han inför detta val och inför sitt förra val krävt att Rumsfeldt bör avgå. Men mellan valen har han sagt att Rumsfeldt inte ska avgå, att det bara skulle hjälpa terroristerna.
Den republikanske kandidaten Schlesinger har inte fått något ökat stöd alls utan är hopplöst efter och totalt uträknad. Anledningen är negativ publicitet kring hans spelmissbruk.

[tags]usa, politik, lieberman[/tags]