Lone Star State

Texas har sedan valet fått extra uppmärksamhet. Anledningarna till det är flera.

Över 80000 Texasbor har efter valet skrivit på en namninsamling för att delstaten ska lämna unionen. Något som givetvis inte kommer bli verklighet.

Rick Perry (guvernören i Texas) är motståndare till det förslaget men har skapat rubriker av andra anledningar. Han vill nämligen drogtesta fattiga och arbetslösa. Drogfria kan få bidrag, andra inte.

Sista Texas-relaterade artikeln av intresse för denna gång står hyllade journalisten Ryan Lizza för. Han är tillbaka med ytterligare en viktig och uppmärksammad profil av en betydelsefull politiker. I somras hade han flyt (eller var skicklig) och profilerade Paul Ryan i en lång artikel strax innan Ryan utnämndes av Romney. Denna gång rör det sig om republikanen och Tea Party-favoriten Ted Cruz. Han vann en plats i kongressen i höstens val som representant från Texas. Med en familj som har kubanska rötter ses han som ett stort framtidslöfte.

Cruz fruktar att republikanerna om några år kan förlora Texas om man inte ser upp. Minoriteterna är nu tillsammans i majoritet och andelen växer. Dock ska man enligt honom inte vinna dessa röster genom att öppna gränserna. Tvärtom lovade han högre murar än motkandidaterna under primärvalen i våras. Att han anser sig kunna bli president trots att han är född i Kanada är väl den perfekta summeringen av senaste årens debatter om birthers och immigration.