McCain till attack mot Obama för brutet löfte

McCainObama
I februari 2007 utmanade Obama andra kandidater att acceptera public financing om de blev partiets nominerade och motståndarsidan också gjorde det. John McCain var en av få som accepterade. Därmed skulle kampanjkassorna få 85 miljoner dollar var och väljarna få ett schysstare val. Men nu har Obama visat sig kunna samla in så mycket pengar att han troligtvis kommer ha en stor fördel mot McCain om han låter bli en sådan deal. Normalt sett brukar republikanerna samla in mest pengar och det ger partiets presidentkandidat en fördel.

För ett år sedan när Obama inte hade så mycket pengar verkade utmaningen smart. Idag? Not so much… Obama samlade förra året in runt 100 miljoner dollar medan McCain samlade in 40 miljoner dollar.

Hur ska Obama undvika att gå med på detta och inte framstå som en hycklande politiker som inte håller sina löften?

Frågan lyfter också fram en av McCains främsta styrkor i ett val mot demokraternas kandidat. I frågan om reformer av kampanjfinansiering har han gått emot det egna partiets vilja. Oberoende väljare älskar honom för det och demokrater respekterar honom för det. Konservativa är däremot inte lika nöjda. McCain fick utstå en rad attacker för ”McCain-Feingold” under debatterna av övriga republikanska presidentkandidater. ”McCain-Feingold” heter den reform som han genomförde tillsammans med demokraten Russ Feingold om kampanjfinansiering 2002.

[tags]usa, usa-valet, barack obama, john mccain[/tags]