McCain väljer Sarah Palin till sin vicepresidentkandidat

Spekulationerna så här på morgonen inför McCains tillkännagivande av vem han valt har varit intensiva. Det har i stor utsträckning handlat om Sarah Palin, Alaskas guvernör. Hon har setts stiga av ett privatflyg från Alaska till en flygplats nära Dayton, Ohio. Där kommer McCain och vicepresidentkandidaten att hålla ett större möte inför cirka 15,000 personer idag.

FoxNews bekräftar nu att det är Palin.

Sarah Palin är endast 44 år gammal, född 1964. Det gör henne 3 år yngre än Obama. Hon har varit borgmästare i 6 år och guvernör i snart 2 år. Hon har därmed haft exekutivt ansvar, något varken Obama, Biden eller McCain kan skryta med. Hennes brist på utrikespolitisk erfarenhet är kanske hennes främsta svaghet. En annan svaghet är att den lilla stad hon var borgmästare över i 6 år endast hade cirka 7000 invånare.

Alaskas republikaner har skakats av flera etiska skandaler, något hon var med och avslöjade.

Hennes äldsta son, 19 årige Track ska skickas till Irak inom några veckor. Hennes man Todd är till en fjärdedel eskimå som jobbat på ett oljefält och drivit en fiskerifirma. Själv har hon tidigare jobbat som sportkommentator på TV, i fiskerifirman, spelat basket och kommit tvåa i en skönhetstävling. Palin är pro-life, jagar flitigt och gillar tydligen älg-hamburgare.

Alaska är en stat som ofta röstat för republikanerna men i år visat sig vara väldigt jämn, mycket pga skandalerna.

McCains val anses av många vara ett sätt att locka till sig missnöjda Hillary Clinton-väljare. Frågan är vad personer som tycker Obama är för oerfaren tycker om Palin.

[tags]usa, presidentvalet, sarah palin, john mccain[/tags] svd