McCain väljer Sarah Palin till sin vicepresidentkandidat

Spekulationerna så här på morgonen inför McCains tillkännagivande av vem han valt har varit intensiva. Det har i stor utsträckning handlat om Sarah Palin, Alaskas guvernör. Hon har setts stiga av ett privatflyg från Alaska till en flygplats nära Dayton, Ohio. Där kommer McCain och vicepresidentkandidaten att hålla ett större möte inför cirka 15,000 personer idag.

FoxNews bekräftar nu att det är Palin.

Sarah Palin är endast 44 år gammal, född 1964. Det gör henne 3 år yngre än Obama. Hon har varit borgmästare i 6 år och guvernör i snart 2 år. Hon har därmed haft exekutivt ansvar, något varken Obama, Biden eller McCain kan skryta med. Hennes brist på utrikespolitisk erfarenhet är kanske hennes främsta svaghet. En annan svaghet är att den lilla stad hon var borgmästare över i 6 år endast hade cirka 7000 invånare.

Alaskas republikaner har skakats av flera etiska skandaler, något hon var med och avslöjade.

Hennes äldsta son, 19 årige Track ska skickas till Irak inom några veckor. Hennes man Todd är till en fjärdedel eskimå som jobbat på ett oljefält och drivit en fiskerifirma. Själv har hon tidigare jobbat som sportkommentator på TV, i fiskerifirman, spelat basket och kommit tvåa i en skönhetstävling. Palin är pro-life, jagar flitigt och gillar tydligen älg-hamburgare.

Alaska är en stat som ofta röstat för republikanerna men i år visat sig vara väldigt jämn, mycket pga skandalerna.

McCains val anses av många vara ett sätt att locka till sig missnöjda Hillary Clinton-väljare. Frågan är vad personer som tycker Obama är för oerfaren tycker om Palin.

[tags]usa, presidentvalet, sarah palin, john mccain[/tags] svd

 • Mycket taktiskt val. Hon kompletterar McCain på så många sätt. (JM) Liberal vs. (SP) Paleolibertarian (dvs. konservativ libertarian), Man vs. Kvinna. Ung vs. Gammal.

  Hoppas han snor åt sig många Hillaryröster och missnöjda Ron Paulfans som i stor utsträckning verkar ha haft Sarah Palin som favoritkandidat för VP-posten.

 • fanta

  Nu blir presidentvalet inte spännande längre.
  McCain ÄR USA president om två månader.

 • Kucinich for President:-)

  Det tycks vara ett taktiskt bra val av McCain. För mig är hon ett okänt kapital och jag ser fram mot debatterna mellan Biden och Palin. Om Biden kan klara sig från att se ut som en patriarkal förtryckare kan hans erfarenhet möjligen ge utslag.

 • Jag håller inte riktigt med de kommentarerna att Palin automatiskt lockar till sig Hillaryröster för att hon är kvinna. Enligt min mening valdes Palin främst för att endast hon är oerhört attraktiv för både Romneys och Huckabees supportrar. Huckabee varnade starkt för att välja Romney och partiets inbördes stridigheter skulle ha fortsatt med alla andra tänkbara namn. De religiöst konservativa väljare blir framför allt nöjda med Palin och detsamma gäller dem som i huvudsak tänker på skattesänkningar. De är inte så mycket Hillarys väljare som republikanernas bas som hittills inte har entusiasmerats av McCain men den saken ändras i och med Palin som vicepresidentkandidat.

  Så klart finns det någon besviken anhängare av Hillary som kommer att attraheras av det faktum att Palin är kvinna. Men Hillarys väljare skulle antagligen uppskattat någon som Meg Whitman eller Kay Bailey Hutchison på ett helt annat sätt. McCain kunde inte välja någon av dem, eftersom Huckabee och hans gäng inte skulle ha förstått sig på för moderata kandidater. McCain är relativt moderat själv och sådana republikanska kandidater väljer alltid en parhäst som högern kan acceptera.

  Valet är inte avgjort i och med att Biden eller Palin har blivit vald till vicepresidentkandidat. Den man väljer till vice kan alltid ställa till med stor skada men hur fantastiska Biden och Palin än är, kan de inte råda bot på McCains och Obamas brister. Väljare tänker nämligen i första hand på just McCain och Obama och inga andra personer. Någondera av dem kommer att avgöra valet, inte deras parhästar. Båda har valt en smart parhäst och jag tror att varken Biden eller Palin kommer att förstöra det här valet för sina respektive partier. Palins åsikter må vara rätt så extrema men hon kommer att presentera dem på ett sådant sätt som amerikanerna kommer att kunna acceptera, något som Huckabee antagligen inte skulle ha klarat av att göra.

 • Anton

  Jag tror till motsatts från er inte att McCain tjänar så mycket på det här. För det första, varför skulle Palin locka till sig Hillarysupportrar när deras politik är så oerhört olika? Om så blir fallet är det bara tragiskt och visar på att det verkligen är showen och imagen och inte politiken som är viktigt i USA. För det andra, från och med nu skjuter McCain sig själv i foten varje gång han klagar på att Obama är oerfaren. Hans största fördel, att han är mer erfaren, får sig en rejäl skada. För det tredje, McCain kan nu få det svårare att locka till sig den kristna högern iom att hon är kvinna. Kanske inte är ett stort problem, men iaf har man ju hört om amerikaner som inte velat rösta på Hillary för att hon är kvinna.

 • Johan L.

  Här på konventet talar alla om Palin och det är svårt att sammanfatta hur resonemangen går, men här kommer ett försök:

  McCain går sin egen väg. Han är känd som ”maverick” och att inte gå i någons fålla. Palin är likadan. Ingen styr henne. Detta antar man ha attraherat McCain.

  Självklart också det faktum att hon är en framgångsrik kvinna och att medier i så många år lyft upp vikten av och möjligheten till att få en kvinna i Vita Huset. OM medierna nu inte skriver lika positivt om Palin som man gjort om Clinton, utifrån perspektivet att hon är kvinna, kommer det få mycket kritik.

  Att hon är ung är också viktigt. Hon

  Det faktum att Palin är guvernör i olje-staten Alaska lär också ha spelat in. Energifrågan får allt större fokus i USA och här kommer Palins budskap att vinna över många människor.

  Visst har Palin inte hållit på med utrikespolitik, men hon är guvernör, med vana att hela tiden själv ha yttersta ansvaret för beslut, något som vare sig Biden eller Obama har erfarenhet av.

  Det finns mycket stora grupper ”independents”; grupper som inte ser själva som vare sig demokrater eller republikaner. ”Reagan-demokraterna” är en av dessa grupper som Reagan lyckades få över till sig. Denna grupp har McCain för avsikt att vinna. Båda sidor hävdar att det inte är kärnväljarna som kommer avgöra valet utan istället ”Independents” i ”swing states”.

 • Lite dålig uppdatering på er nu.

 • Peo

  Jag har varit på resande fot och befinner mig just nu i USA, därav få uppdateringar. Senare idag och under helgen kommer fler inlägg. Stannar här i USA nästan en månad.