McCain vann – debattanalys

Ron Paul var den ende av tio republikanska presidentkandidater som under gårdagens debatt sa att han ville ta hem trupperna från Irak. Det va också bara han som röstade mot kriget.

Han kan dock inte utses till kvällens vinnare. Istället får Mitt Romney och John McCain utses till debattens främsta vinnare. Romney lyckades framstå som kunnig och väl förberedd på tuffa frågor om flip-floppande. John McCain gjorde också bra ifrån sig, han var helt klart på offensiven när det gäller Irak. Det är nu än mer tydligt att han står och faller med Irak.

Giuliani gjorde betydligt sämre ifrån sig än väntat. Han gick in i debatten med en viss ledning i opinonsundersökningar nationellt men inte i viktiga delstater som New Hampshire och Iowa. Främsta problemet för honom var att han pressades kring åsikter om aborter. Där stod han ensam mot nio andra kandidater som alla var tydligt pro-life. Han kunde inte heller svara på hur han skulle vara annorlunda än Bush. McCain hade ett bättre svar på den frågan. Irakkriget har inte skötts på ett bra sätt, men nu verkar det vara på rätt spår enligt honom. En kommentar han kan få komma att ångra om han vinner nomineringen och situationen inte förbättras mer tydligt tills dess.

Huckabee tyckte jag såg stark ut. Ändå tills den där handuppräckningen… På plussidan för hans del var ändå att han kritiserade Bushs beslut att inte avskeda Rumsfeld innan valet i höstas, utan precis efter. Det är svårt att i nuläget se hur Huckabee skulle kunna bli en av toppkandidaterna. Republikanerna är smartare än att de väljer en kandidat som inte tror på evolutionen.

Stärkta ur debatten alltså: Främst Romney och McCain. Eventuellt också Huckabee, Brownback och Hunter. Något sämre: Giuliani. Övriga fyra misslyckades med att förstärka sina positioner.

[tags]usa, republikanerna, rudy giuliani, sam brownback, mike huckabee, john mccain, mitt romney[/tags] intressant.se