Militärerna som kan bli Trumps vicepresident

Möjliga vicepresidenter? Från vänster, fd försvarsministern Robert M. Gates och generalen Stanley McChrystal. 13 maj, 2010. (DoD foto av Mass Communication Specialist Chad J. McNeeley, U.S. Navy/Released)
Möjliga vicepresidenter? Från vänster, fd försvarsministern Robert M. Gates och generalen Stanley McChrystal. (Foto: U.S. Navy)

Jag kanske har sett för mycket på House of Cards, men det känns inte omöjligt att Trump väljer en general eller en person med militär bakgrund som också haft erfarenhet av Washington. Det skulle antagligen sätta extra tryck på Trumps profilfråga ISIS och spä på motståndarnas syn på honom som fascist. Här är några av kandidaterna som då kan bli aktuella.

Mike Rogers, fd kongressledamot för Michigan. Han har begränsad militär bakgrund, men var FBI-agent i Chicago och ledde representanthusets säkerhetspolitiska utskott.

General Stanley McChrystal fick lämna sitt uppdrag i Afghanistan efter att ha kritiserat Joe Biden. Han är pensionerad. Är han sugen på politisk karriär? Inte någon erfarenhet av politik, vilket nog kommer vara ett krav eftersom Trump inte heller har det.

Admiralen Mike Mullen var stabschef inom armén och kan vara ett annat alternativ.

Jim Webb är demokrat som representerade Virginia. Vietnamveteran som uttalat sig positivt om Trump. Han fick dock svidande kritik för sina debattinsatser mot Clinton, Sanders och O’Malley.

Robert M. Gates, fd försvarsminister under George W Bush och Barack Obama och innan dess karriär inom CIA.

Mest sannolika av dessa är Mike Rogers och Robert M. Gates, med tanke på att Trump söker någon med erfarenhet i Washington.

Ett annat alternativ är att Trump väljer någon sittande senator med profil i försvarsfrågor. John McCain och Lindsey Graham har kritiserat Trump så hårt att det känns tveksamt. Graham som svar på frågan om han skulle vara intresserad sa tex ”That’s like buying a ticket on the Titanic.”

Susan Collins kanske? Hon sitter med i försvarsutskottet och representerar lilla nordöstra delstaten Maine.

Utifrån Trumps perspektiv ska det dock inte vara en person som är för hårt knuten till etablissemanget, #NeverTrump osv. Det kan nämligen leda till att de knuffar undan Trump genom ett riksrättsåtal (impeachment). Någon som kan Washington men som ändå inte är för insyltad i etablissemanget och riskerar bli ett hot. Ett komplicerat dilemma för Trump. Eller har jag sett för mycket på House of Cards?

 • felixs00

  Vad kommer krävas för att Trump ska lyckas slå Clinton i valet i höst? En jätteskandal i Clintons läger, eller skulle opinionen kunna vända endå? Tror Trump själv att han har någon rimlig chans?
  Hur kommer Sanders väljare rösta ifall valet står mellan Trump och Clinton?

 • Peo

  Det finns flera olika vägar fram för Trump till president, även om Clinton idag är storfavorit. Många brukar nämna en terroristattack som exempel. Frågan är dock om det kommer gynna Trump så mycket. Vid stora katastrofer samlas nationen och etablerade politiker med erfarenhet får stärkt opinionsstöd. Mer sannolikt scenario till vinst är att han nu när nomineringen är hans kan skifta fokus och bli något mer av en populistisk moderat New York republikan. Då har han chans att vinna jämna delstater som Ohio, Virginia och Florida.

  Sanders väljare kommer inte rösta på Trump i någon större utsträckning. De flesta kommer rösta på Clinton. Några som befinner sig i ”säkra” delstater som inte är jämna väljer möjligtvis att lägga rösten på Green Partys Jill Stein eller avstår från att rösta. Det är ett halvår kvar för Sanders supportrar att acceptera förlusten. Tillräckligt med tid även för de flesta envisa anhängarna av ”Bernie or bust”.

 • felixs00

  Tack för ditt utvecklade svar. Tror du att Bernies ”movement” kommer hålla i sig efter presidentvalet så att det faktiskt på riktigt förändrar USA?

 • Peo

  Rörelsen kommer säkert fortsätta i någon form. Det går att se Bernies kampanj som en fortsättning på Occupy Wall Street. Någon annan får nu ta över stafettpinnen.

  Om det leder till en konkret förändring i närtid är mer tveksamt.

 • Robert Warholm

  Jag förstår inte sista delen av ditt inlägg. Skulle Trump riskera riksrättsåtal om han väljer en vicepresident som är hårt knuten till etablissemanget?

 • Peo

  Bra fråga, jag skulle ha förklarat bakgrunden till det resonemanget.

  Om vi antar att Trump blir president och att etablissemanget i Washington fortfarande är starkt negativt inställda till honom finns möjlighet att ställa honom inför riksrätt när/om han gör något som de tycker gränsar till olagligt. Kom ihåg att de ansett att Obama gjort olagliga ”executive orders” vid många tillfällen. Republikanerna i kongressen skulle då få med sig demokraterna som säkert också vill få bort Trump. Med en vicepresident som står nära etablissemanget i Washington (som kritiserat Trump) ökar den risken för honom. Vicepresidenten ersätter då presidenten. Väljer han istället en mer lojal vicepresident som gör precis som han säger och vill, minimerar han den risken. Ungefär så.

 • Son

  Jag har kollat på The Young Turks och de säger att Ben Carson borde passa som Trumps Vice President, som du sa, så kan en ”running mate” från elitet kan ”impeach” Trump. Elitet har aldrig tyckt om Trump. Samtidigt så är amerikanerna trötta på eliten i Washington och ”outsiders” som Carson, Trump och Fiorina fick stora siffror i opinionsbildningar. Carson hade nästan samma åsikter som Trump och har stöttat Trump till president. Han skulle inte motsätta mot Trump. En lojal VP skulle innebära många fördelar för Trump.

 • Peo

  Ben Carson är lojal och kan locka evangeliska kristna väljare, men Trump behöver någon som kan Washington. Och helst någon med försvarsprofil.