Militärerna som kan bli Trumps vicepresident

Möjliga vicepresidenter? Från vänster, fd försvarsministern Robert M. Gates och generalen Stanley McChrystal. 13 maj, 2010. (DoD foto av Mass Communication Specialist Chad J. McNeeley, U.S. Navy/Released)
Möjliga vicepresidenter? Från vänster, fd försvarsministern Robert M. Gates och generalen Stanley McChrystal. (Foto: U.S. Navy)

Jag kanske har sett för mycket på House of Cards, men det känns inte omöjligt att Trump väljer en general eller en person med militär bakgrund som också haft erfarenhet av Washington. Det skulle antagligen sätta extra tryck på Trumps profilfråga ISIS och spä på motståndarnas syn på honom som fascist. Här är några av kandidaterna som då kan bli aktuella.

Mike Rogers, fd kongressledamot för Michigan. Han har begränsad militär bakgrund, men var FBI-agent i Chicago och ledde representanthusets säkerhetspolitiska utskott.

General Stanley McChrystal fick lämna sitt uppdrag i Afghanistan efter att ha kritiserat Joe Biden. Han är pensionerad. Är han sugen på politisk karriär? Inte någon erfarenhet av politik, vilket nog kommer vara ett krav eftersom Trump inte heller har det.

Admiralen Mike Mullen var stabschef inom armén och kan vara ett annat alternativ.

Jim Webb är demokrat som representerade Virginia. Vietnamveteran som uttalat sig positivt om Trump. Han fick dock svidande kritik för sina debattinsatser mot Clinton, Sanders och O’Malley.

Robert M. Gates, fd försvarsminister under George W Bush och Barack Obama och innan dess karriär inom CIA.

Mest sannolika av dessa är Mike Rogers och Robert M. Gates, med tanke på att Trump söker någon med erfarenhet i Washington.

Ett annat alternativ är att Trump väljer någon sittande senator med profil i försvarsfrågor. John McCain och Lindsey Graham har kritiserat Trump så hårt att det känns tveksamt. Graham som svar på frågan om han skulle vara intresserad sa tex ”That’s like buying a ticket on the Titanic.”

Susan Collins kanske? Hon sitter med i försvarsutskottet och representerar lilla nordöstra delstaten Maine.

Utifrån Trumps perspektiv ska det dock inte vara en person som är för hårt knuten till etablissemanget, #NeverTrump osv. Det kan nämligen leda till att de knuffar undan Trump genom ett riksrättsåtal (impeachment). Någon som kan Washington men som ändå inte är för insyltad i etablissemanget och riskerar bli ett hot. Ett komplicerat dilemma för Trump. Eller har jag sett för mycket på House of Cards?