Möt kristna högerns presidentkandidat – Huckabee

Den religiösa högern samlas i Washington i helgen. Ingen kandidat verkar ha något speciellt starkt stöd av denna viktiga väljargrupp i år.

Mike Huckabee ligger närmast till hand men han har för dåligt stöd i övrigt och få vill ”kasta bort” sin röst på honom. Kan han stiga i opinionsmätningarna något till från nuvarande 4-6 % har han helt klart en chans att vinna över religiösa väljare som idag motvilligt stöder någon av huvudkandidaterna. Fram tills nu har Huckabee främst konkurrerat mot Brownback om dessa väljare. Nu hoppar Brownback av och det är säkert något som kommer att gynna Huckabee.

Ekonomiskt har Huckabee inte samlat in speciellt mycket pengar än, men i opinionsmätningar går det sakta men säkert uppåt.

Huckabee är fd guvernör för staten Arkansas. Det är samma stat som Bill Clinton kommer ifrån och var guvernör i när han ställde upp i presidentvalet. Faktum är att de båda hävdar att de kommer ifrån samma stad ”Hope”. Ett lämpligt ortnamn att komma ifrån när man vill ingjuta hopp i befolkningen.

I november 2005 utsågs Huckabee av Time magazine till en av USA:s 5 bästa guvernörer. Han har varit pastor inom Baptistkyrkan. 2003 var han överviktig och fick diagnosen diabetes. Läkarna gav honom 10 år till att leva om han inte ändrade sina vanor. Genom en förändrad diet och träning förlorade han 50 kg under väldigt kort tid. Huckabee stöder undervisning av kreationism i skolor och har fått kritik för att sätta sin religion före allt annat. I en debatt kom det fram att han inte trodde på evolutionen.

Flera inflyteserika religiösa ledare som tidigare ivrigt stött republikanerna är i år mäkta missnöjda med den ledande kandidaten Giuliani. Så missnöjda är man att man hotat med att stötta en oberoende kandidat om Giuliani väljs. Nu är det få som tror på en sådan utveckling. Det ska mer ses som ett skrämselskott eftersom effekten av ett sådant parti bara skulle ge demokraterna en enorm fördel. Få republikaner är så upprörda med Giuliani att man hellre ser Clinton vinna.

[tags]mike huckabee, usa, presidentkandidater, religion[/tags]