”Några dåliga nyheter”

Jim Messina kampanjchef för Obama skickade ut detta mejl med rubriken ”Some bad news” till anhängare nyss:

I’m asking you to dig deep, because I have some bad news:

We just found out that Mitt Romney and the Republicans outraised us in the first half of this month, putting us $45 million behind during these crucial final days.

The math here is pretty simple: With that cash advantage, they can outspend us by $4 million per day, every day, for the final 11 days.

Mejlet är ett försök att minska gapet genom att be om fler bidrag.

Men det säger också något om vilken utmaning Obama står inför i år. Det är en helt annan match än för fyra år sedan då motståndaren inte hade råd med en seriös satsning på kampanjarbetare och kontor i vågmästarstaterna. McCain var inte i närheten av att ha lika mycket pengar som Obama. Romney har däremot gott om pengar på kontot och det är en av flera tecken på att Romney kan överraska med en seger om tio dagar.

Man får inte heller glömma att Obamakampanjen just nu gör allt för att få mindre entusiastiska väljare att gå och rösta. Entusiasmen är på republikanernas sida i detta val vilket kan bli ett problem för Obama. Därför skrämmer man upp de egna väljarna att det kan bli jämnt.

Romney kämpar istället mot att vissa väljare ännu inte kan förställa sig ”President Romney”. Därför är det viktigt för honom att få väljarna att tro att han kan vinna och att han kommer att vinna. Väldigt tydlig skillnad i hur kampanjerna kommunicerar kring detta just nu.