När på valnatten vet vi vem som vunnit USA-valet?

Presidentvalet 2012 väntas bli mycket jämnt och det är därför svårt att säga exakt när på valnatten vi vet vem av kandidaterna som vunnit. Men mycket talar för att vi kommer ha en del intressant information redan vid 01.00-tiden på natten svensk tid. Då har nämligen några jämna delstater i östra USA precis stängt vallokalerna – Florida och Virginia. (En timma innan dess har Kentucky och Indiana stängt, men dessa väntas Romney vinna stort och är därför inte så intressanta.)

Kl 01.30 stänger vallokalerna i extremt viktiga Ohio.

Är det tillräckligt ojämnt i någon av dessa så att tv-bolagen kan utse en vinnare i delstaten redan då? Antagligen inte, men vi får se. Håll ett extra öga på Virginia, Pennsylvania, Ohio, North Carolina, New Hampshire och Florida. Blir det en överraskning i någon av dessa delstater tidigt under kvällen kan det vara ett första tecken på vem som kommer ha en bra valnatt.

Sista delstaterna som är jämna och intressanta avslutar sina val klockan 04.00 (främst Nevada). Mycket tyder på att vi kommer få hålla oss vakna åtminstone tills dess och antagligen någon timma längre än så.