Nya opinionssiffror från Pennsylvania

Inför valet i Pennsylvania leder Clinton alla undersökningar, men i vissa väldigt knappt och i andra med runt 20 %. Survey USA som tillhört de bästa opinionsundersökningarna under vårens val visar på en ledning för Clinton på 14 procentenheter. ARG som tillhört de sämsta uppger att Clinton leder med 20 procentenheter. Zogby uppger 4, Quinnipiaq 6 och Rasmussen 9. De senaste undersökningarna visar sammantaget att Clinton i snitt leder med 7,7 procentenheter.

Så här ser det ut i Pennsylvania enligt Pollster som precis som RCP gör sammanställningar av de senaste opinionsundersökningarna:

Pennsylvania röstar om en vecka, tisdagen den 22 april.

Opinionsundersökningarna inför primärvalen är inte alltid så tillförlitliga vilket vi fick erfara i samband med valen i New Hampshire där Obama ledde opinionsundersökningarna stort men Clinton till slut vann. En tendens som återkommit är att Obama knappat in sista två veckorna inför ett val för att sedan falla tillbaka sista två dagarna.

De väljare som bestämt sig på valdagen har i hög utsträckning röstat på Clinton i tidigare primärval. Vi får se om detta fenomen upprepar sig. Man kan spekulera i varför det sett ut så här. En anledning till att Obama knappat in är att han haft mer pengar att spendera på annonser. Clinton har också initiellt gynnats av att vara mer känd. På slutet har hon knappat in igen antagligen för att många osäkra väljare valt det ”säkra” kortet som de vet mer om.

Nationellt leder Obama stort. Gallups dagliga undersökning uppger att han just nu leder med 9 procentenheter över Clinton.

Gallup Daily: Obama 51%, Clinton 40%

[tags]usa, presidentvalet, barack obama, hillary clinton, pennsylvania[/tags] dn