Obama är demokraternas presidentkandidat

Det är inte för tidigt att säga dessa ord, snarare hög tid. Obama är demokraternas presidentkandidat. WSJ skriver just detta idag. För att Clinton ska ha någon som helst chans att ens sätta käppar i hjulet för Obama krävs segrar i både Indiana och North Carolina. Det är högst osannolikt att hon skulle lyckas med det. Men inte ens det räcker för att vinna flest delegater. Vinster där innebär endast att hon fortfarande har en liten chans att utses. Obama kommer ändå vara favorit under det osannolika scenariot.

Här en sammanfattning av vad Clinton har emot sig:

1. Pengar. Med skulder upp över öronen (gissningsvis runt -5 miljoner dollar i nuläget inklusive hennes lån och pengarna hon fått in efter Pennsylvania) går det inte att föra resonemanget att hon är den starkaste kandidaten i höst. Särskilt inte som Obama samlat in mest pengar någonsin av en presidentkandidat och har över 40 miljoner i cash. Vem trodde för ett år sedan att han skulle samla in så pass mycket mer pengar än hon? Pengar var ju hennes starkaste kort.

2. Vunna delegater. Hur man än räknar kommer Obama ha vunnit flest delegater när alla delstater hållt sina val i juni. Skulle man ändå utse Clinton till segrare på konventet öppnar sig ett sår som kommer ta decennier för demokraterna att läka. Finns det någon som tror att majoriteten kommer erkänna sig besegrad av minoriteten?

3. 50-staters strategin. Idag meddelade Obamas kampanj att man påbörjat en stor kampanj för att bygga en organsation i nationens alla stater. Detta för att slå tillbaka mot Clintons argument om valbarhet. Som kontrast har hennes kampanj hävdat att de största staterna är de som har betydelse och kommer avgöra valet i höst som tex Florida, Ohio och Pennsylvania. Obama kontrar alltså med att alla stater har betydelse.

4. Oberoende väljare. Clinton har svårt att locka till sig oberoende väljare som i stor utsträckning avgör presidentval. Än svårare blir det i höst med McCain på andra sidan nätet.

5. Trovärdighet. Clintons trovärdighet är i botten. Hon har en besvärande hög ”unfavorability rating” som gör att hon kommer få svårt att locka till sig nya väljare.

Så vilka argument återstår för Clinton att desperat klänga sig fast vid?

1. Hon har vunnit flest röster (popular vote). Det argumentet är inte korrekt idag och kommer inte vara korrekt heller när alla delstater röstat. För att få till en knapp vinst måste hon glömma bort nomineringsmötena i tex Iowa mfl stater där Obama vann. Där räknar man nämligen inte antal röster. Därför blir också hela idén om att ”den som får flest röster vinner” en idé med allvarliga brister. Det är antal delegater som avgör eftersom det är delegater som utser vinnaren.

2. Clinton är en starkare kandidat mot McCain Vissa undersökningar tyder på det, andra tyder på motsatsen. En anledning till att hon idag framstår som starkare mot McCain i vissa opinionsundersökningar är att många av hennes väljare är besvikna på att Obama går mot vinst. Då svarar man att man hellre röstar på McCain än Obama till viss del av ren trotsighet. Sanningen är att de flesta av både Obamas och Clintons väljare kommer att rösta på demokraternas kandidat oavsett vilken som väljs. Skillnaden är trots allt ganska stor mellan Obama och McCain. Och definitivt större än mellan Obama och Clinton.

3. Hon har vunnit stora stater och har därför större chans att vinna dessa stater i höst. På ytan kan det framstå som ett giltigt argument men synar man det lite mer är det inte lika självklart. Ta till exempel Kalifornien. Ingen kan väl på allvar tro att demokraterna kommer förlora denna stat? Vidare till exemplet Florida. Denna stat är troligtvis republikansk i höst oavsett vem demokraterna nominerar. En anledning till att hon går bättre i denna stat mot McCain är att det är en av få stater Obama inte kampanjat i än. Det framstår också som troligt att Obama kommer att vinna flest oberoende väljare. I tex Pennsylvania fick endast registrerade demokrater välja. I höst får man ju välja fritt vem man röstar på. Men Clinton går bättre än Obama i flera av dessa stater mot McCain och detta argument av Clinton har säkert visst stöd bland några superdelegater.

4. Det är långt till konventet i augusti, allt kan hända. Argumentet bygger på att Obama kan snubbla när som helst. Här har Clinton givetvis rätt, men hon försöker ju samtidigt provocera fram ett fall genom att gå till hård attack med ursäkten att republikanerna kommer göra likadant i höst mot Obama om han utses. Hon har alltså skaffat sig ett finurligt alibi för att driva en negativ kampanj.

Skulle Obama göra bort sig totalt eller hamna i en skandal på Lewinskynivå i tex juli finns det givetvis möjlighet för delegaterna på konventet att välja Clinton istället. En idé för Clinton hade alltså varit att pausa kampanjen utan att ge upp helt och hållet. Genom att kämpa vidare i motvind framstår hon som tuff. Samtidigt krävs det då en mindre skandal för Obama för att hon ska ta över än om hon mer eller mindre hoppar av och sedan hoppas på att Obama gör bort sig. Det är också därför hon fortfarande strider för fullt.

En förlust i både Indiana och North Carolina har hon så klart inte råd med. Då är det definitivt över och medias uppmärksamhet vänds till Obama versus McCain. Just nu leder Obama i North Carolina medan det är väldigt jämnt i Indiana.

Wall Street Journal:

No matter how many kicks the rest of us find in such famously fun primary states as Indiana and South Dakota, it’s going to be McCain versus Obama in 2008.

[tags]usa, presidentvalet, hillary clinton, barack obama, indiana, north carolina[/tags]