Obama är omvald som president!


Obama ringer till anhängare från lokalt kampanjkontor i Columbus, Ohio

Uppdatering 4 Obama kommer alldeles strax hålla sitt tacktal inne i McCormick Place i centrala Chicago. Obama ser ut att vinna med över en halv miljon röster totalt. Ett mycket starkt tal av Obama, mer kraftfullt än det segertal han höll 2008 som då var oväntat nedtonat.

Uppdatering 3: Romney har ringt och gratulerat Obama för att han blivit omvald till president. Romney håller nu sitt tal och erkänner sig besegrad. Ett värdigt tal som inte känns lika uppriktigt och ödmjukt som McCains tal för fyra år sedan. Han sa det han skulle och log väldigt mycket, men det var en sorglig sorti.

Uppdatering 2: Obama har nu också vunnit Virginia och väntas vinna Florida. Han kommer också vinna popular vote, dvs totalt antal röster i landet.

Uppdatering: Romneykampanjen erkänner inte än att man förlorat Ohio och antyder att det inte kommer avgöras idag. Obama vinner dock även om man bortser från Ohio. 290 – 203 med Ohio. 272 utan Ohio. 270 krävs. Arithmetics som Bill Clinton skulle sagt.

Obama har vunnit Ohio och därmed presidentvalet 2012 enligt NBC News.

Han har också vunnit Colorado, Nevada, Iowa, Minnesota, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, New Hampshire mfl viktiga delstater. Bland delstater som Obama vann 2008 förlorade han i år Indiana och North Carolina. Ännu inte avgjorda delstater är Florida och Virginia. Obama leder dock båda dessa två.

Det blev till slut inte riktigt så jämnt som väntat. Även om Florida och Virginia blev väldigt jämna så var det ändå stater som Romney var tvungen att vinna.