Obama inte redo men ändå vicepresidentkandidat?

Clintonkampanjens taktik den senaste tiden har gått ut på två övergripande teman.

1. Obama är enligt henne inte redo att bli president och därmed överbefälhavare.
2. Hillary Clinton ser gärna Obama som sin vicepresident.

Obama punkterar denna taktik med en simpel fråga.

“If I’m not ready, how is it that you think I should be such a great vice president?”

Clintonkampanjens något krystade svar:

“We do not believe that Senator Obama has passed the commander in chief test. But there is a long way between now and Denver.” (kampanjens talesman Bill Burton i telefonkonferens med media)

Talesmannen syftar på demokraternas partikonvent som hålls i Denver i augusti.

Sanningen är istället att Clintonkampanjen sett en möjlighet att locka väljare som gillar båda kandidaterna och inte kan bestämma sig vem de ska rösta på. Clinton antyder att de kan rösta på Clinton och få Obama på köpet. Valet blir då lättare att göra. Något uttalat löfte om vicepresidentposten ges givetvis inte av Clinton.

Dessutom försöker hon genom denna taktik framstå som frontrunner trots att hon inte är det.

Obama tvingas nu säga att han inte siktar på att bli Clintons vicepresident. Han leder ju. Obama vill inte heller gärna säga att hon är aktuell som hans vicepresident eftersom hon helt enkelt inte är det och för att det anses oförskämt. Han har precis som hon dessutom flera bättre alternativ att välja på.

Detta kan tyckas stärka Clintons argument att Clinton kan välja Obama, men Obama tänker inte göra det. Han blir bad guy och hon framstår som den snälla som vill kompromissa.

Sanningen är att Clinton inte kommer att välja Obama som vicepresident vad nu folk än tror. Har man i flera veckors tid attackerat en person för att inte vara redo blir det i praktiken en omöjlighet. McCain skulle få lite för mycket material att använda mot demokraternas ”dream ticket”. Clinton behöver precis som Obama en vicepresidentkandidat med erfarenhet av att styra en stat eller liknande, tex en guvernör. Båda saknar nämligen sådan erfarenhet i sin resumé. Personen bör dessutom vara från en stat som står och väger mellan demokraterna och republikanerna. Ohios guvernör Ted Strickland är ett sådant alternativ.

Ingen ”dream ticket” alltså om jag får tippa.

[tags]usa, usa-valet, barack obama, hillary clinton, vicepresident[/tags] intressant.se dn, svd