Obama leder i alla ”battleground states”

Den senaste veckans tracking polls ger en entydig bild, även i delstater där skillnaden mellan McCain och Obama ligger inom, eller nära den statistiska felmarginalen – alla battleground states lutar åt Obama. Det inkluderar många av de avgörande delstater som George W Bush vann både 2000 och 2004: Ohio, Nevada, Missouri, West Virginia, Florida, Indiana och Colorado.

Vad som är än mer anmärkningsvärt är att Obama ser ut att kunna gå mot en säker seger i Virginia (han leder nu med drygt åtta procentenheter i de senaste opinionsmätningarna) – en delstat som länge varit en stark hörnsten för republikanerna och Bush. Att Obama skulle vinna de folkrika kustdelstaterna (New York, Florida, Kalifornien) samt möjligen även delstater med många latinamerikaner och/eller progressiva liberaler (New Mexico, Colorado) var inte så svårt att lista ut, men att han även tar ledningen i mer konservativa delstater som Missouri, Ohio och Nevada (granndelstaten till McCains eget Arizona) är knappast något mindre än en sensationell framgång.

[tags]usa, presidentvalet, barack obama, john mccain, virginia, florida, colorado, usa-valet[/tags]

Publicerat av

Joakim

Joakim Nilsson är frilansjournalist och forskar om USA:s politiska valkampanjer. Han driver den oberoende skrivarverkstaden Policy of Truth Productions.

  • John

    Fast Indiana och West Virginia lutar väl fortfarande åt McCain? Eller menar du att trenden är att dom går mot Obama? I övrigt håller jag med dock.

  • kim

    valet är så gott som över, obama kommer att vinna rätt stort.

  • John: En helt korrekt analys – jag var lite otydlig i mitt inlägg. McCain leder alltjämt i Indiana och WV, men endast med mellan 1,5 och 3,8 %. Och detta i delstater där Bushs segermarginal 2004 låg på mellan 13 och 20 %!
    Dessutom har, som du påpekade, trenden under den senaste månaden, visat att Obama knappar in märkbart, vilket ger jag tycker ger fog för att vi kan bedöma det som att delstaterna nu börjar luta åt Obama.