Obama ser paralleller till slaveriet

Idag kommer Obama meddela sin kandidatur i Springfield Illinois. Det blir också en tur till viktiga primärvalsstaten Iowa, ett större evenemang i hemstaten Illinois på söndag kväll och på måndag vidare till New Hampshire. Och säkert ett gäng tv-framträdanden.

Precis som Abraham Lincoln har Obama tjänstgjort 8 år i Illinois lagstiftande församling. Abraham Lincoln satte punkt för slaveriet. Obama kommer utnyttja denna parallell när han meddelar sin kandidatur.

På Obamas hemsida kunde man redan på fredagen se ett meddelande från honom:

We begin a great journey… a journey to take our country back and change the fundamental nature of our politics.

I opinionsmätningarna nationellt ligger han hopplöst efter Hillary Clinton. I de viktiga primärvalsstaterna ser det inte lika hopplöst ut. Många anser också att Clinton får mycket stöd automatiskt för att hon är mest känd av presidentkandidaterna. När fler lär känna Obama förväntar man sig att hans stöd ska öka. Fast räcker det? Är USA redo för en svart president?

Edwards har hamnat lite i bakvattnet efter att ha anlitat några skandalomsusade bloggare till sin kampanj. Media i USA rapporterar ständigt som om det bara vore en kamp mellan Hillary och Obama. Det hjälper knappast Edwards att nå fram i ramljuset.

Obama har kritiserat Irakkriget redan från början, under 2002. Nyligen la han ett förslag om att stoppa Bush från ökade trupper i Irak och att alla stridande amerikanska trupper ska vara borta från Irak den 31 mars 2008. Förslaget har fått stort stöd bland gräsrötter och bloggare som stöder demokraterna i USA. Bush och kongressen lär dock aldrig acceptera något ens i närheten av det förslaget. Men det vinner röster för Obama, särskilt när det kontrasteras med Hillarys ambivalens i frågan.

Hillary Clinton tillbringar samtidigt helgen i viktiga New Hampshire för första gången. Vem får störst spotlight i media under helgen?

[tags]usa, presidentval, obama, barack obama[/tags]