Obama tilldelas Nobels fredspris

Grattis Obama och USA!

En amerikansk president som håller på att eventuellt utöka styrkan i Afghanistan med 40,000 soldater har precis fått Nobels fredspris. En president som bara varit president i 9 månader.

Gissa om det här beslutet kommer få kritik. Och ställa till med problem för Obama om han nu vill utöka styrkan där, vilket högsta militära ledningen vill. Går det att motsätta sig råden från militären? Eller ger priset honom utrymme att utöka styrkan? Konsekvenserna för reformerna av sjukvårdsförsäkringarna är också intressanta.

Nu måste Obama åka till Oslo för att ta emot priset i december. Och till Köpenhamn. Stockholm?

Hade Nobelkommittén inte kunnat vänta något år om man nu vill ge honom priset? Obama har definitivt ingjutit hopp om en ny värld, men frågan är om han hunnit leverera än? Känns som att Nobels Fredspris tilldelas till någon för att sätta press eller påverka.

Jagland sade att kommittén funnit att Barack Obama har tänt ett hopp om en bättre framtid med sin ansträngningar för ett bättre samarbetsklimat i världen.

Särskilt uppmärksammas Obamas ansträngningar för att åstadkomma en kärnvapenfri värld. (DN)

”Väldigt sällan har en person likt Obama fångat världens uppmärksamhet och gett mänskligheten hopp för en bättre framtid”, skriver Nobelinstitutet och fortsätter:

”I 108 år har den norska nobelkommittén försökt stimulera just de policies och attityder som Obama nu blivit världens ledande talesperson för”. (SvD)

Nu väntar vi bara på reaktioner från USA, vilket lär bli blandade. Inget nämns på Obamakritiska Fox News än. En repris av O’Reilly rullar just nu. Uppdatering: 48 minuter efter beslutet bröt man för ett snabbt meddelande om nyheten för att sedan fortsätta reprisen.

Nu börjar sågningen på Fox & Friends… ”2 weeks in office when he got nominated in February, reached out to muslims, I’m stunned, selected by 5 Norwegian politicians” och så vidare…

[tags]usa, nobel, barack obama[/tags] intressant.se