Obama vann Wyoming

Barack Obama
Som väntat vann idag Barack Obama ”kusinen” Dick Cheneys hemstat Wyoming.

Valresultatet får inte offentliggöras i skrivande stund eftersom alla vallokaler ännu inte stängt (två och en halv timme kvar). Men USAval.se kan avslöja resultatet redan nu.

Valresultat (mer info på CNN)
Obama 61 %
Clinton 38 %
(av 100 % räknat)

Obama får 7 delegater och Clinton 5.

Staten fördelar 12 delegater + en add-on delegat. Obama får i praktiken välja add-on delegaten eftersom den personen utses på delstatskonventet. Konventet består av personer som valts på grundval av valreslutatet. Det är inte en superdelegat.

Totalt utökar Obama ledningen med 2+1 delegater från Wyoming.

Vidare mot Mississippi på tisdag som håller ett primärval. Obama leder opinionsundersökningarna därifrån, mycket tack vare stabilt stöd bland den stora andelen afro-amerikaner.

Uppdatering: Nu har valresultatet bekräftats av nyhetsmedia i USA efter det att valet avslutats.

[tags]usa, usa-valet, barack obama, hillary clinton, wyoming[/tags] svd dn

 • dennis

  För gudskull, detta var inget val i sitt rätt benämning. Det är en caucus. I caucus, röstar inte folk, i stället står dem i klungar/grupp och räknas sedan därefter – likt knattefotboll när man ska välja spelare.

  En sak till som svensk massmedia inte upplyst läsare om är att Obama endast vunnit i små stater där demokraterna kan räknas på en hand, som t.ex Wyoming, där Hillary och Obama tillsammans fick mindre än 8 000 röster sammanlagt! I dessa stater med obetydligt antal demokratväljare, ordna man caucus, för att inte slösa pengar i en stat man vet inte har någon chans vinna i november.

  Det måste också tilläggas att Hillary inte brytt sig om dessa stater, men i stället satsat på stora stater som Kalifornia, New York, New Jersey, m.fl. med fler delegater, och som kommer att rösta demokrat i November. Obama å andra sidan har satsat hårt på små stater med få demokratväljare, och därmed fått fler delegater än Hillary, än så länge. Därför förstår jag inte denna Obama hysteri i svensk massmedia. Han måste börja vinna stora, demokratvänliga stater om han vill bli demokraternas president kandidat i november. Han har hittils inte gjört det.

  SVD och andra svensk media ska informera och upplyssa folk om , inte vara en del av Obama’s propaganda maskineriet, som det har blivit i USA – dvs. kool-aid gänget!

 • Peo

  Tyvärr Dennis, du har gått på en myt.

  Din logik faller i och med det faktum att Obama leder i fler stater än Clinton mot McCain. Se tex Survey USAs 50-staters undersökning som kom för några dagar sedan.

  Räknar man antal röster totalt sett i de 10 största staterna som hållt val är det faktiskt dött lopp mellan Obama och Clinton. Han har helt enkelt jagat röster och delegater oavsett var dessa funnits. När han vunnit stora stater har han vunnit med större marginaler än när hon vunnit stora stater.

  Sen tror jag inte Clintons revisor skulle hålla med dig om att hon ”inte brytt sig om” små caucusval. I Iowa tex spenderade hon nära 10 miljoner dollar.

  Att Clinton vunnit en del större stater har mer att göra med att hon är betydligt kändare och lett staterna med stora marginaler veckorna innan valet. Det hade kostat enorma summor pengar och tid för Obama att nå ikapp i flera stora stater samtidigt, som tex under Super Tuesday då bland annat Kalifornien, Georgia, New Jersey, Massachusetts och New York alla höll val. Därav har Obama som den mindre kände utmanaren tvingats jaga delegater och röster istället.

  Clintonkampanjens argument om att små stater och republikanska stater inte har någon betydelse är inte en smart taktik inför november. Demokraternas valsuccé 2006 berodde inte enbart på missnöje med Irakkriget och republikanska skandaler utan också på en offensiv 50-statsstrategi där man tex oväntat vann Virginia med hårfin marginal. Den taktiken har Obama anammat. Clinton är fortfarande kvar i det gamla tänket med att försvara demokraternas stater + vinna en till.

  Obama har vunnit en hel del större stater, som tex Virginia, Georgia och Washington ändå. Att han inte vann New York har ju sin förklaring. Där kom han dock betydligt närmare än vad Clinton gjorde i Obamas hemstat Illinois.

  Ett ytterligare bevis för Obamas vinnande strategi för demokraterna gäller kongressvalet som är minst lika viktigt som presidentvalet. Utan majoritet i kongressen blir presidenten handikappad. Där har Obama redan visat att han kan leverera vinster genom sitt viktiga stöd till segrande demokraten Foster i helgen i ett konservativt distrikt.

 • Chris

  hmm, måste endå förklara Dennis som en idiot att kalla Ilinois, Georgia, Washington och Missouri för små delstater e idiotiskt. Dessutom har han dominerat Nord-väst och sydstaterna oftast där Republikanerna vinner valen på.