Obama vill helst se Clinton vinna över Sanders

I en längre intervju med Politico inför valet i Iowa om en vecka utvecklar president Obama sin syn på presidentvalet 2016. Han ger inget officiellt stöd till Hillary Clinton men det är tydligt vem han föredrar.

When I asked Obama if Clinton is facing “unfair scrutiny” this time around, his answer was a clipped “yes” – and he even admitted a tinge of regret that his own campaign had been so hard on her eight years ago.
But when I asked him if Sanders reminded him of himself in 2008, he quickly shot me down: “I don’t think that’s true.”

Förklaringarna till varför Obama hellre ser Clinton som demokraternas presidentkandidat än Sanders är flera. Först och främst är en avgående president intresserad av sitt eftermäle. En vinst för Obamas fd utrikesminister skulle ses som en bekräftelse på att Obamas tid som president varit populär. Om Sanders väljs skulle det kunna tolkas som att väljarna haft vissa invändningar mot Obama.

Allmänt ses också Hillary Clinton som den med störst möjlighet att vinna över en republikansk kandidat. Därmed skulle Obamas reformer kunna överleva, vilket inte är så säkert med en republikansk president.

En annan förklaring till att Obama vill se Clinton vinna är att hon ju gav sitt stöd till honom efter han besegrat henne. Det skulle se illa ut om han indikerade stöd åt Sanders. Bernie var fram tills för några månader sedan inte ens demokrat utan har valts in i senaten som oberoende. Det är något som också en demokrat som Obama tar hänsyn till.