Sannolikheten för Obamaseger

När vi gick igenom vilka källor man kan titta på för att se opinionsläget och vem som kommer att vinna rekommenderade jag vadslagningsfirman PinnacleSports på tips av Nate Silver (FiveThirtyEight). Det som ett alternativ till den ibland lite för lättpåverkade Intrade.

Så här ser läget ut för kandidaterna på PinnacleSports i dag:

Obama 1.308
Romney 3.850

Ganska tydligt vem som är favorit, men ändå är Obama inte en helt säker sådan.

På Intrade ligger Obama på cirka 65 % chans att vinna. Det är avsevärt lägre siffror än vad 538 visar, där Obama ges 85 % chans att vinna. Men det finns andra statistiska modeller som visar på ännu högre chans att Obama vinner. Sam Wang har i det här valet fått uppmärksamhet för sina beräkningar på Princeton Election Consortium som i dag visar på 98 % chans för en Obamaseger.

Vad ger då PinnacleSports odds som vi nämnde överst för sannolikhet att Obama blir omvald? Om jag räknat rätt: 76 %

RealClearPolitics har en karta där man visar elektorsröster efter att den som leder delstaten (även om det är knappt) tilldelas staten. Resultatet blir Obamaseger med 290-248. Nationellt är det enligt RCP:s snitt helt jämnt eller mycket knapp ledning för Obama för tillfället. Någon möjlighet att räkna ut en sannolikhet ifrån detta ges inte av RCP. Där pekar skaparen av sajten istället på att nationella snittet kan vara mer rättvisande än opinionssnitten från delstaterna. Det lär säkert bli en intressant diskussion efter valet när vi har facit i hand.

Det väntas komma några till opinionsundersökningar innan valet, men flera institut har nu gjort sina sista undersökningar. Romney har ändå möjlighet att vinna trots att mycket talar för att han just nu ligger under. Det som krävs för Romneyseger är dock nu begränsat till att det funnits något systematiskt fel i opinionsundersökningarna som gjorts i individuella delstater. Att man överskattat entusiasmen bland Obama-anhängare. Eller att färre minoriteter går och röstar den här gången. Opinionsundersökningarna använder ju en modell där man försöker identifiera vilka som verkligen kommer att gå och rösta. Där kan det blivit något fel, även om det är svårt innan valet att peka på att det skulle vara så.

En sak är säker, vi kommer få en mycket spännande valnatt, natten mellan tisdag och onsdag.