Olson om moskén nära Ground Zero

En av USA:s främsta advokater, Ted Olson vann Bush vs Gore år 2000 åt republikanerna. Han har nu ”bytt sida” åtminstone i en fråga och försvarar homosexuellas rätt att gifta sig i det uppmärksammade Prop 8-målet. Olsons första fru dog i terrorattackerna den 11 september 2001. Vad tycker han om kulturcentret/moskén i närheten av Ground Zero?

Chris Christie som han nämner i inslaget är republikansk guvernör i New Jersey. Han har motsatt sig den retorik som Gingrich, Palin mfl ägnat sig åt i den här frågan. Republikanerna är annars ganska enade i sitt motstånd till moskén, dock är några mer försiktiga i sina uttalanden. För mer om den interna kampen inom republikanerna i frågan läs den här artikeln i The Hill.

Charlie Christ (republikanen som blev oberoende kandidat och nu leder i Floridas val till senaten) har stött Obamas uttalande i frågan.

Även bland demokraterna finns viss splittring i frågan. Främst är det senatorn Reid som motsatt sig moskéns placering. Han är inblandad i en tuff strid inför senatsvalet i höst. Många demokrater försöker undvika frågan genom att hänvisa till att det är en lokal fråga som bör bestämmas lokalt.

Uppdatering: Nu har även Howard Dean anslutit sig till demokrater som tycker att den bör byggas på annan plats (sista stycket på den artikeln är förresten guld) .