Opinionen i höststorm eller stiltje efter konventen?

Efter ett nätt uppsving för Romney i samband med republikanernas partikonvent som förde honom till dött lopp med Obama, ser det nu ut som om Obama tagit kommandot igen i opinionen. Detta efter ett framgångsrikt konvent där Clinton satte tonen och var den som mest effektivt framförde demokraternas budskap.

Romney har än så länge inte lyckats nå ledningen en enda gång i år i RealClearPolitic:s snitt av opinionsundersökningar. Att man som utmanare inte är i ledning efter egna partiets konvent är bekymmersamt. Ett konvent innebär ju i modern tid mer eller mindre att man får en infomercial i tv-bolagens sändningar, utan den konstanta kritiska granskning som annars sker. Når man inte ut då, får man svårt att göra det annars också.

Vilka möjligheter återstår för Romney att skaka om kampanjen och gå till ledning? Närmaste veckan utlovar republikanerna att slänga ut en ”bombmatta” av tv-annonser i ett flertal av valets jämnaste delstater med hjälp av 100 miljoner dollar. Här kommer republikanerna ha ett förkrossande övertag pga att man samlat in betydligt mer pengar. Lyckas man inte med dessa annonser (gissningsvis hårda attacker på Obama) återstår debatterna.

Även här har Romney en viss fördel. Obama är knappast dålig på debatter, men kom ihåg att Hillary Clinton lyckades vinna majoriteten av debatterna när det begav sig. McCain kan inte beskrivas som en lysande debattör men lyckades ändå till stor del hålla jämna steg med Obama. Romney må vara en medioker talare i jämförelse med Obama, men har däremot sitt starkaste kort i just debatterna. Dessa var enormt betydelsefulla under republikanernas primärval. Några kandidater föll hårt på tveksamma svar (Perry kom inte på det tredje departement han ville avskaffa, Pawlenty vågade inte gå till attack mot Romneycare när Romney stod bredvid honom). Andra kandidater gick till ledning pga starka debattinsatser (Gingrich, Romney). Romney är väl förberedd och framstår som säker och avslappnad. Däremot visas sämre sidor upp när den helt oväntade frågan dyker upp från ingenstans. Då kan han precis som många andra göra kostsamma misstag.

LÄS:  Veckans skojigaste?

Obama har en tendens att framstå som lite för mycket av en professor med långa invecklade svar som inte är så slagkraftiga. Han var avsevärt bättre på debatter i slutet av kampanjen 2008 mot McCain om man jämför med hur det såg ut 2007 mot Clinton, Biden, Richardson och Edwards. Alla dessa debatter gav till slut färdighet. Men han kan falla tillbaka i gamla spår. Knapp fördel Romney alltså i debatterna.

Väntas någon ”October surprise” som kan hjälpa Romney? Ekonomin (eurokollaps?) och utrikespolitiken (Iran-Israel kris?) kan bjuda på tumult för Obama. Även om man inte kan vara säker så lär nog inte USA:s ekonomi bjuda på några större överraskningar. Nu återstår bara två arbetslöshetssiffror innan valdagen (den ena precis innan) och få väntar sig några betydande förändringar i den trend som redan finns. Arbetslösheten lär ligga kvar runt 8 % och ekonomin förbättras fortsatt lite för långsamt för att Obama ska känna sig säker på att bli omvald. Dessutom tar eventuella förbättringar i statistiken tid innan det känns av folket. Bill Clinton försökte sälja in just detta i sitt tal på konventet. Att amerikanerna ännu inte känner av förbättringarna som långsamt håller på att ske i ekonomin. Om det är ett argument som amerikanerna köper återstår att se den 6 november.

 • Tomas

  Ja, Obama har ett problem med att svara kort och slagkraftigt, men jag har inte sett honom göra några större tabbar. Romney har däremot gjort bort sig med uttalanden i stil med ”I’m Running For Office, For Pete’s Sake, I Can’t Have Illegals.” Om Romney håller sig borta från sådana tabbar kan han hålla jämna steg med Obama, men om han inte gör det…

  Sen funderar jag på om debatter egentligen har så stor inverkan på opinionen nuförtiden, eller om de flesta väljarna har bestämt sig långt tidigare. Inte ens konventen verkar ge så stort utslag i opinionsmätningarna som de gjorde tidigare. Vad tror du?

 • Peo

  ”Likeable enough” var ett av flera misstag av Obama mot Clinton. Han gjorde dock inga direkt katastrofala misstag som satte kampanjen i gungning. Det var mer i form av oinspererade debattinsatser (främst under 2007) som inte levde upp till förväntningarna som många hade på en stark talare som Obama.

  Utses en tydlig vinnare i en debatt kan det ge sådan positiv uppmärksamhet i media dagarna efter att det påverkar opinionen. Men det är som du nämner få som ännu inte bestämt hur de ska rösta så svängningarna blir sannolikt inte stora.

  Debattmissar hade oväntat stor inverkan på opinionen under republikanernas primärval, vi får se hur det blir i höstens debatter. Konventen verkar däremot inte haft någon större effekt (med reservation för att opinionssiffror efter demokraternas konvent är få än så länge).

 • Peo

  Det har dykt upp lite fler opinionsmätningar nu som tyder på att demokraternas konvent gett Obama en tydlig knuff uppåt på några procentenheter. Republikanernas konvent gav inte Romney mer än en svag uppgång.