Opinionsläget inför debatterna

I samband med konventen och strax efter var det en hel del svängningar i opinionen. Romney var mycket nära att gå till ledning, men nådde bara upp precis jämnt med Obama i RCPs snitt av opinionsundersökningar. För fyra år sedan var det vid den här tidpunkten som McCain haft ledningen efter konventet, men sedan hände det dramatiska saker med ekonomin och för Lehman Brothers som alla känner till. Något som ju hjälpte Obama att vinna valet med imponerande marginal. Det krävs inte något lika omvälvande för att Romney ska vinna i november, men det känns som att det krävs något oväntat.

Obamas ledning ligger nu på mer än 3 %-enheter nationellt. Även i jämna delstater där valet kommer avgöras kan Obama sägas ha ett grepp. Det måste vara lite chockerande för Romneykampanjen att tex Pennsylvania redan är helt i Obamas händer. Men att Ohio också verkar luta allt tydligare åt Obama är vad som just nu skapar viss panik inom Romneys kampanj. Man har inte råd att förlora Ohio.

Debatterna återstår och där har Romney möjlighet till comeback. Tidigare i dag fick vi reda på att det är Ted Olson som kommer spela Biden vid Ryans debattförberedelser. Han är något kontroversiell inom socialkonservativa kretsar då han som republikan och advokat förespråkat homosexuellas rätt att gifta sig (Prop 8 i Kalifornien). Men det känns smart att välja en så framgångsrik advokat för detta uppdrag. Normalt brukar man använda sig av politiker. En sak som är säker, vicepresidentdebatten kommer precis som för fyra år sedan bli underhållande att följa. Men det är oavsett vad som händer där, presidentkandidaternas tre debatter som avgör. Någon som ser fram emot första debatten den 3 oktober?