Oväntat hård republikansk presidentvalsdebatt

Debatten inleddes med oväntat hård kritik mellan kombatanterna. Giuliani fick svara på om han var mer konservativ än Thompson. Det ledde till en het debatt mellan dessa två och Romney. Thompson anklagade Giuliani för att tycka precis som Hillary Clinton. Attackerna avlöste varandra och det blev några riktigt infekterade replikskiften.

McCain ville också vara med i fighten och hävdade att Romney luras om sina ståndpunkter. Det var den hårdaste attacken hittills i hela kampanjen och lär skapa en del rubriker.

Homosexuella äktenskap och aborter var två ämnen som dök upp tidigt i debatten. Mest pressad mot väggen för sina ståndpunkter i dessa ämnen blev givetvis Giuliani.

Många såg fram emot att få en tydligare bild av Thompson. Han verkade också mer på hugget än tidigare, men fortfarande lite tvekande och förvirrad ibland. Den släpande sydstatsrösten gör sitt till för att få honom att se än slöare ut.

Det dröjde nästan en halvtimme innan 2nd tier kandidaterna fick komma till tals. Sam Brownback hoppade ju av tidigare i veckan så nu var man en man mindre på scen, men det var ändå 3-4 kandidater som knappt syntes.

Attacker på Hillary var publikfavoriter denna söndagskväll precis som vanligt. Giuliani påstod att Clinton sagt ”I have a million ideas. We can’t afford them all.” Svaret från Giuliani var ”No kidding Hillary. America can’t afford you!”.

Störst applåder fick dock McCain för en kommentar om en kritiserad plan om att skapa ett Woodstockmuseum: ”I wasn’t there. I was tied up at the time…” Han satt som krigsfånge i Vietnam då.

Eftersom debatten hölls i Florida kom Kuba upp några gånger främst tack vare Duncan Hunter. ”Michael Moore kom ju som ni såg tillbaka från Kuba, så sjukvården kan inte vara så dålig här i USA”, sa Hunter bland annat.

På tal om sjukvård: ”Varför gratis sjukvård inte är gratis? Bara vänta tills alla gamla hippies får tillgång till gratis droger,” skämtade Huckabee.

Tancredo lyckades med konststycket att vända sjukvårdsfrågan till sin egen hjärtefråga illegal invandring. Hundratals sjukhus har fått stänga för att de inte fått pengar från alla illegala invandrare som de tagit hand om hävdade han.

Giuliani vill expandera NATO (Australien, Japan tex) för att möta ett eventuellt hot från Ryssland.

Sammanfattningsvis gjorde både Romney och Giuliani bra ifrån sig. McCain hade två riktigt vassa repliker men satte inte riktigt prägel på debatten. Thompson var något bättre än förra debatten, men var han tillräckligt stark? Han fick en direkt fråga om sin lathet och började rabbla sin resumé och avslutade med att ställa en retorisk fråga: ”Om någon tycker att allt detta är tecken på lathet så rekommenderar jag att ni testar det”. Skratt och applåder följde, men i övrigt var han ganska blek.

Hunter svamlade bort ett svar om problem med att finansiera socialförsäkringar som han försökte påstå var länkat till utrikeshandel. Det fick utfrågaren att protestera och undra om han verkligen menade allvar.

Krigsmotståndaren Ron Paul fick en del burop som vanligt och hade inte så mycket nytt att komma med. Han vann dock den efterföljande sms-omröstningen på Fox News före Huckabee.

Huckabee fick få frågor, men hade några bra repliker som vanligt. Med fler frågor hade han säkert varit debattens klara vinnare. Kanske blev han det trots detta. Han får mer och mer uppmärksamhet och som jag skrivit tidigare är han den som kan överraska stort.

[tags]usa, mike huckabee, rudy giuliani, duncan hunter, fred thompson, john mccain, presidentvalsdebatt[/tags] intressant.se