På söndag börjar fjärde säsongen av Allt för Sverige

svt1 visar i höst fjärde säsongen av Allt för Sverige med början nu på söndag den 19 oktober kl 20.00. Programmet handlar som tidigare om ett gäng amerikaner med svenska rötter som reser till Sverige för första gången. Svensk-amerikanerna tävlar om att få träffa sin släkt.

I somras var jag på midsommarfirande i Kalifornien där flera av deltagarna i den andra säsongen av Allt för Sverige (med Anna Brita som vinnare) också firade.

Jag är kluven till programidén, men det finns iaf vissa delar av programmet som är sevärt. Vad tycker du om Allt för Sverige?

 • Anders Carlsson

  Alldeles utmärkt serie som trollbinderväldigt många svenskar och ett stigande antal Amerikaner som kan fixa access till programmet. Bra blandning av lugnt tempo, okomplicerade men varierade tävlingar som oftast inte kräver stor fysisk styrka eller eller andra attribut som bara gynnar de starka, lite information om Sverige (till nytta för de tävlande och tittarna, även svenska sådana), och svenska egenheter (schabloniserade för enkelhetens skull), mycket känslor och tårar hos de tävlande som även berör tittarna. Ett av de absolut bästa programmen i TV och som följdriktigt är mycket populärt med höga tittarsiffror. Genom deltagarna, deras familjer och bekanta blir det också allt mer Amerikaner som ser programmet, antingen via YouTube eller via SVT World. Om programmet har ökat intresset från Svenskamerikaner att besöka Sverige är oklart men besökarantalet har faktiskt ökat i takt med sässongerna har visats. Och då inte bara från tidigare deltagare som återvänder med sina familjer… ;-)

 • Peo

  Styrkan med programmet är att vanliga människors livsöden lyfts fram, till skillnad från historialektioner som fokuserar på ”viktigare” personer som kungar och drottningar. Och till skillnad från många andra tv-program där kändisar står i fokus.

  ”Who do you think you are” är ett närbesläktat (pun intended) program där kändisar får utforska sin egen släkthistoria. Ingen utslagning, inga tävlingar men ändå laddat med mycket känslor och historiens vingslag. Se gärna skådespelerskan Zooey Deschanel i ett av seriens starkare avsnitt.

  I norska originalversionen ”Alt for Norge” är den fysiska styrkan mer betydelsefull. Det leder till yngre deltagare och gör tävlingarna mer underhållande. Svenska versionen känns något mer seriös, trots knäppa tävlingar och svensklektioner.

  Jag tror det är väldigt, väldigt få amerikaner som ser Allt för Sverige. Några hundra kanske via YouTube. Inte många svenskamerikaner har svt world som kostar 1400 kr per år och kräver speciell box som kostar ytterligare 2000 kr. Via svt.se går det inte att se programmet utomlands. Och någon turisteffekt från USA till Sverige pga programmet är därför nära noll. Produktionsbolaget tror jag ursprungligen hade förhoppningar om att kunna sälja in idén till amerikansk tv.