Presidentkandidat gripen i Uganda

Posters för presidentkandidaterna (Källa: BBC)
Posters för presidentkandidaterna (Källa: BBC)

Det finns en del befogad kritik mot svensk medias massiva bevakning av USA i förhållande till en bristande bevakning av andra nationers viktiga val. Vi vill därför göra ett undantag och uppmärksamma ett intressant presidentval som hölls i Uganda igår.

Rösterna räknas i skrivande stund fortfarande, men det skulle vara en skräll om inte sittande presidenten Yoweri Museveni blir omvald. Han har nämligen varit president sedan han vann ett gerillakrig 1986…

Kizza Besigye (Forum for Democratic Change)
Kizza Besigye (Forum for Democratic Change)
Främsta utmanaren heter Kizza Besigye från partiet Forum for Democratic Change. Han har lånat lite poster-inspiration från en viss amerikansk president.

Nationen skulle antagligen må bra av en demokratisk förändring. Köerna till vallokalerna var oändligt långa på många ställen. Under valdagen stängde myndigheterna ner sociala medier som facebook och twitter pga ”säkerhetsskäl”. Oppositionspartiet FDC:s lokaler har stormats av polis som använt tårgas mot supportrar utanför. Och utmanaren Besigye har anhållits vid flera tillfällen senaste veckan. Just nu ser jag att han gripits igen av polis. En skarp kontrast till hur det är att vara presidentkandidat i USA. Idag har vissa vallokaler varit öppna pga problemen igår, dock utan att valsedlar anlänt.

Lätt kaos med andra ord.

75 % av Ugandas 37 miljoner medborgare är under 30 år. Det gör befolkningen till en av de yngsta i världen.

Ett antal handgester symboliserar de olika kampanjerna. För sittande presidenten är symbolen tummen upp, Besigye har valt v-tecknet och partiet Go Forward ett finger som pekar framåt.

Valet går till en andra valomgång om inte någon kandidat når över 50 % i första valet.

Följ valet på BBC
Följ blogg med svensk som driver populärt barnhem i Uganda
DN har besökt Uganda under valet