Presidentkandidaterna utses redan 2007?

Staterna som traditionellt fått vara först ut med att välja presidentkandidater känner nu att denna status är hotad av andra stater. Alla vill vara först och därmed påverka utgången så mycket som möjligt. Det innebär att primärvalen inte som traditionellt kommer att hållas med början i februari utan påbörjas redan i januari. Sannolikt är det mer eller mindre redan avgjort i slutet på januari också. Vissa befarar att något primärval kommer att hållas redan i december 2007 om inte något görs åt problemet.

New York Times skrev igår om att systemet med primärval håller på att kollapsa. Mycket talar för att Iowa och New Hampshires status som första stater att rösta är hotade, åtminstone 2012 om inte redan denna gång.

Demokraternas presidentkandidater minus Clinton har alla skrivit på ett löfte om att inte kampanja i stater som flyttar fram sitt primärval före New Hampshire, Iowa, South Carolina och Nevada. Dessa fyra stater har av demokraterna tillåtits hålla valet innan den 5 februari. Övriga får tidigast hålla val då, vilket lett till en sk supertisdag den dagen med mängder av stora viktiga stater. Har valet inte redan avgjorts innan den 5 februari lär det ske då. Bland staterna som håller val denna dag finns Kalifornien, New York, Illinois och New Jersey.

Vad som ställer till med problem är att Florida har valt att ignorera gränsdatumet den 5 februari och tänker hålla val redan den 29 januari. Det är inte populärt centralt inom demokraterna. Republikanerna brottas med samma problem. De fyra stater som fått tillåtelse att hålla val innan den 5 februari tvingas flytta fram sina val för att ligga först i den späckade kalendern.

Varför spelreglerna ännu inte är helt klara med bara några få månader kvar till januari är märkligt. Det kan leda till problem för vissa kandidater om schemat läggs om i sista stund. Edwards har ju till exempel fokuserat hårt på Iowa. Vad händer om Iowas betydelse minskar? Är all tid Edwards och andra kandidater lagt ner där förgäves? Sannolikt gynnas Clinton och Giuliani som nu leder nationellt om så sker.

[tags]usa, amerikansk politik, presidentkandidaterna, iowa, new hampshire[/tags]