Presidentkandidaternas förutsättningar inför New Hampshire

800px-New_Hampshire_in_United_States.svg

Det är dags för primärval i New Hampshire (The Granite State) som röstar under tisdagen den 9 februari. Flera kandidater kan tänkas bli pressade att hoppa av efter valet om opinionssiffrorna stämmer. Här följer en genomgång av förutsättningarna för alla kandidater.

Hillary Clinton
2008 vann hon mycket oväntat i New Hampshire mot Obama efter att ha legat efter med cirka 10 %-enheter dagarna innan valet. Situationen är snarlik denna gång. Hon är underdog här. Vid en stor förlust ryktas det om personalförändringar i kampanjledningen. Förlorar hon med mindre än 5 % kommer säkert hennes kampanj spinna det till en ”vinst”. Om hon mot förmodan vinner skulle det ställa till med allvarliga problem för Bernie Sanders.

Bernie Sanders
New Hampshire gränsar till Vermont vilket väntas gynna Sanders. För ett halvår sen låg han efter med över 30 %-enheter i New Hampshire. För en vecka sedan ledde han istället med nästan lika mycket. Nu är ledningen nere på lite över 10 %. Förlorar Bernie i New Hampshire är den här sagan slut. Han kommer säkert fortsätta kampanjen, men har rimligtvis sumpat alla chanser att vinna nomineringen. Han behöver vinna med över 5 %-enheter för att få med sig momentum och helst över 10 %. Oroande för Bernie Sanders är att mer moderata kandidater som ses som etablissemanget ofta vunnit i New Hampshire.

Donald Trump
Efter den något oväntade förlusten i Iowa behöver Donald Trump visa att han kan vinna. Han har en stor ledning på över 15 %-enheter. Skulle han vinna kommer han få med sig en hel del momentum. Han behöver dock vinna med viss marginal ner till tvåan eftersom det är många där bakom.

Ted Cruz
Cruz fick inte med sig så mycket momentum från vinsten i Iowa. New Hampshire passar honom bättre än vad ryktet gör gällande. Han är nämligen populär bland väljare som lutar åt Tea Party och libertarianer. Det är väljargrupper som är starka i New Hampshire. Pressen på Cruz är inte så hård, han ska gå bättre i sydstaterna. Når han en placering inom topp 3 här går han vidare med momentum till stater som passar honom bättre.

Marco Rubio
Rubio lyckades framstå som Iowas stora vinnare trots en tredjeplats. I New Hampshire behöver han en andraplats för att inte riskera att tappa mark till någon annan av etablissemangets kandidater. Senaste debatten var dock inte helt lyckad för Floridasenatorn. Han upprepade sig i en mycket uppmärksammad duell med Christie. Det gick dock bättre för honom senare i debatten, så frågan är hur mycket det skadade honom.

Jeb Bush
Som en av etablissemangets många kort i leken måste han åtminstone placera sig bättre än Christie och Kasich för att undvika rykten om avhopp. Själv har han sagt att han kommer fortsätta oavsett hur det går och planerar ett kampanjmöte med sin bror George W i South Carolina, nästa delstat att rösta.

John Kasich
Ohioguvernören räknas som en mer moderat kandidat och det är populärt i New Hampshire. Han har satsat allt på denna delstat och vinner han inte mot andra moderata kandidater som Jeb Bush och Chris Christie får han kasta in handduken.

Carly Fiorina
Fiorina fick inte vara med i senaste debatten och hon ligger dåligt till i opinionsmätningarna i New Hampshire. Hon behöver överraska för att inte pressen på henne att hoppa av ska tillta.

Chris Christie
Christie har varit uträknad ett antal gånger under den här kampanjen. Men kanske fick han sitt genombrott i sista sekund. Under senaste debatten krossade han Rubio med temat att han är för oerfaren. Som moderat kandidat krävs det en bra placering i New Hampshire för Christie. Annars blir det antagligen sorti. Men i opinionsmätningarna är han en bra bit efter med runt 5 % stöd.

Ben Carson
Efter att ha varit väldigt uppmärksammad och lett Iowa blev Carson nästan bortglömd. Debatten senast var inte speciellt imponerande. Eftersom han som väldigt socialkonservativ kandidat inte väntas gå speciellt bra i New Hampshire är pressen inte så stor.

Jim Gilmore
Fd Virginiaguvernören har inte uppmärksammats alls i media och bara fått delta i en minidebatt. Delstaten borde passa honom som moderat kandidat, men det finns lite för många andra och mer kända kandidater. Med ynkliga 12 röster i Iowa så är frågan om han kan slå nytt personligt rekord i New Hampshire? Att alla tycker att Gilmore borde hoppat av för länge sen är inget han verkar bry sig om.