Presidentvalets vinnare 2012 – vi tippar stat för stat

Valet 2012 ser ut att bli så jämnt som vi hela tiden trodde (förutom någon vecka i september då det såg ut som om Obama skulle vinna stort). Det gör det svårt att tippa. Men jag gör ett försök. Skriv gärna hur du tippar att det kommer gå i en kommentar.

Vi börjar med på pappret hyfsat säkra delstater som ändå kan bjuda på överraskningar:

Pennsylvania – Obama
Michigan – Obama
Minnesota – Obama
South Carolina – Romney
New Mexico – Obama

Det va det. Nu till något mer svårtippade stater:

North Carolina – Romney
New Hampshire – Obama
Wisconsin – Obama
Nevada – Obama

Avslutningsvis ska vi ta en titt på fem stater som riskerar bli superjämna:

Florida – Romney
Colorado – Romney
Iowa – Romney
Virginia – Romney
Ohio – Obama

I övrigt alltså inga konstigheter. Obama vinner hemstaten Illinois och delstaten där han föddes (Hawaii). Romney vinner inte någon av delstaterna han har hus i (Massachusetts, New Hampshire, Kalifornien) eller föddes i (Michigan) eller styrde som guvernör (Massachusetts). Han vinner dock mormonernas mecka Utah där han har bott och styrt OS.

Blir detta valresultatet är Obama omvald som president med siffrorna:

275 – 263

Eftersom det är lite för jämnt i lite för många delstater satsar jag varken 10 000 fiktiva Romneydollar eller 2 000 fiktiva Nate Silver dollar på detta.

What say you?

 • Oskar

  Absolut ett troligt uträknat resultat. Oavsett vem som vinner så kommer det i alla fall bevisligen bli ett väldigt jämnt val, även om jag har en känsla av att det ändå kommer bli Romney som till slut drar det längsta strået. Det är ju också värt att både Mitt Romneys födelsestat Michigan och hans hemstat Massachuetts är rätt så solida demokratiska fästen. Detta betyder att om Romney skulle vinna så blir det första gången sedan 1844 som en presidentkandidat vinner samtidigt som denne förlorar både födelse- och hemstat.

 • Mattias

  I say…
  …att jag tror att Obama trots flera mycket jämna stater får ihop en ganska betryggande majoritet av elektorsrösterna. Av de fem stater du rankar som ”superjämna” så har du Romney som vinnare i fyra. Jag tror precis som du att Romney vinner i Florida och Obama i Ohio. Däremot tror jag inte Romney vinner Colorado, Iowa och Virginia. Enligt de flesta opinionsmätningar i dessa tre stater som jag har sett leder Obama i de flesta. Jag tror att Obama tar minst två av dessa stater och Romney högst en. Jag gissar på Colorado till Obama, Iowa till Obama och Virginia till Romney. I så fall slutar valet 290-248.

  Förra valet var jag hyfsat nära med min gissning, men Obama vann med ännu bredare marginal än jag hade trott. Vis av den erfarenheten garderar jag med att Obama tar hem även Virginia och slutställningen blir då 303-235.

  Jag bor för närvarande i USA och tycker det känns lite i luften här som att Romneys kandidatur på något sätt tappade fart den sista veckan eller strax innan dess. Han hade ordentligt momentum efter debatterna men på något sätt tog bensinen slut på upploppet. Det skall dock tilläggas att jag bor i en säker Obama-stat i New England, kanske är känslan helt annorlunda i t ex Florida eller Ohio.