Presidentvalsdebatt ikväll

dodd.jpgClintonRichardsonEdwardsObamaBiden
Från vänster uppifrån: Dodd, Clinton, Richardson, Edwards, Obama, Biden.

MSNBC håller i en första valdebatt bland presidentkandidaterna på demokraternas sida. Åtta hopfulla tävlar om plats och utrymme:

Biden
Clinton
Dodd
Edwards
Gravel
Kucinich
Obama
Richardson

Obama brukar ofta hyllas för sin förmåga att fängsla en publik, men hur lyckas han i en debatt? Edwards är fd advokat och har stor erfarenhet av tidigare presidentvalsdebatter. Clinton är kanske den mest oprövade i debattsammanhang samtidigt som hon leder opinionsmätningarna. Al Sharpton som ju brukar lätta upp stämningen med dräpande kommentarer i demokraternas debatter kandiderar inte denna gång.

Richardson blir det intressant att se i detta sammanhang. Han är nog den ende som kan hota tättrion. Gravel och Kucinich är totalt chanslösa (finns inte med på fotona ovan).

Debatten på 90 minuter hålls i South Carolina. Irakkriget lär bli huvudfrågan, men man kommer säkert också beröra sjukvårdsreformer och kanske även invandringen. Just invandringen är en fråga som annars mest debatteras på republikanernas sida, där Duncan Hunter fäktat ivrigast i frågan.

[tags]usa, presidentvalsdebatt, bill richardson, barack obama, hillary clinton, joe biden, dennis kucinich, john edwards, chris dodd[/tags] DN

  • Några tankar:

    Om man bedömer det hela utifrån vem som gick bäst hem i tv-rutorna vann nog Barack Obama, rätt klart. Han är kvick, tydlig, svarar på frågor, ger intryck av auktoritet. Och inte minst har han den här förmågan att kunna tänka några snäpp vidare och förstå vilka tankar som går genom väljarnas huvuden när de hör de respektive frågorna. Clinton är en rätt osmidig tv-debattör. Glider undan frågorna, babblar om sina prestationer på ett övertydligt sätt osv. Debatterna kommer inte att verka till hennes fördel. Richardson är inte telegenisk, direkt. Kunnig och kompetent, men oförmögen till den här typen av koncentration. Man märkte att han hade jobbat med att försöka bli lättförståelig: ”The first thing I would do, the second thing” etc., men det blev ju inte bra ändå. Edwards ser lite trög och frånvarande ut ibland, men är i allmänhet en duktig populist. Den mycket svåra frågan om frisyren och kampanjkassan gjorde han nog det bästa möjliga av. Biden var väl sådär. Dodd upplevs nog som en tråkig standardsenator, Kucinich som klart oseriös, Gravel som… arg.