Pressen på Bernie att hoppa av tilltar

Det blev bara en seger för Bernie Sanders i tisdagens fem val (Rhode Island). Clinton utökade ledningen med cirka 70 delegater till cirka 300 delegater totalt. Det inkluderar inte superdelegater (eftersom dessa inte röstar förrän på konventet och kan ändra sig), där hon har en ännu större ledning. Nu tilltar pressen på Sanders att hoppa av. Han har inte längre någon rimlig chans att vinna nomineringen. Enda möjligheten är att Clinton diskvalificerar sig själv genom en allvarlig sjukdom eller riktigt stor skandal.

Bernies kampanj har så klart insett detta. Nu behöver även Bernies anhängare få lite tid att låta verkligheten sjunka in. Det innebär inte att de kommer ge sitt stöd till Hillary direkt. Antagligen kommer det ta lång tid att övertyga dessa väljare, som attackerat henne för att vara korrupt. Och det kommer antagligen också bli svårt av samma anledning för Bernie att leda sina anhängare till Clinton. Många är drivna av sakfrågor där Bernie och Hillary står långt ifrån varandra.

Till slut väntas ändå en större del av Bernies anhängare rösta på Hillary i november. Vägen dit kan dock bli allt annat än enkel för Hillary.

På republikanernas sida har det uppstått en liknande situation, där Trump i praktiken vunnit nomineringen. Men det har inte riktigt sjunkit in i motståndarnas anhängare. Trump vann tisdagens samtliga fem val stort. För att vinna en majoritet av bundna delegater krävs att han vinner cirka 56 % av återstående vals bundna delegater, vilket inte känns omöjligt. Kommer han i närheten kan obundna delegater hjälpa honom över gränsen på konventet. Allt talar för att han lyckas.

LÄS:  Demokraten Jones vann Alabama

Kampanjen fortsätter med ännu starkare positioner för favoriterna. Och Sanders fortsätter att hävda att han kommer kampanja ända till alla delstater röstat och försöka få med sig så många delegater han kan till konventet. Det kan han göra. Frågan är vad han kan tänkas vilja pressa Clinton till för eftergifter i samband med konventet?

  • herrakra

    Hej.
    Jill Stein och de gröna har skrivit brev till Bernie Sanders och ber om samarbete. Kanske de tillsammans kan hjälpa republikanerna till segern. För visst är väl Sanders anhängare mer gröna än liberaler?

  • Peo

    Bernie själv kommer säkert inte gå med på något sådant. Han gjorde sitt val när han ställde upp i demokraternas primärval. Däremot finns det en hel del anhängare som ser att Stein är mer i linje med Sanders profilfrågor än Clinton. Stein kan därför säkert locka en del Bernieväljare.

    Skulle det bli väldigt jämnt mellan republikanernas kandidat och Clinton i höst minskar viljan att rösta på Stein bland Bernieanhängare. Stein är dessutom lite för okänd i breda lager av den amerikanska befolkningen för att kunna påverka presidentvalet så som det ser ut just nu iaf.