Pressen på Bernie att hoppa av tilltar

Det blev bara en seger för Bernie Sanders i tisdagens fem val (Rhode Island). Clinton utökade ledningen med cirka 70 delegater till cirka 300 delegater totalt. Det inkluderar inte superdelegater (eftersom dessa inte röstar förrän på konventet och kan ändra sig), där hon har en ännu större ledning. Nu tilltar pressen på Sanders att hoppa av. Han har inte längre någon rimlig chans att vinna nomineringen. Enda möjligheten är att Clinton diskvalificerar sig själv genom en allvarlig sjukdom eller riktigt stor skandal.

Bernies kampanj har så klart insett detta. Nu behöver även Bernies anhängare få lite tid att låta verkligheten sjunka in. Det innebär inte att de kommer ge sitt stöd till Hillary direkt. Antagligen kommer det ta lång tid att övertyga dessa väljare, som attackerat henne för att vara korrupt. Och det kommer antagligen också bli svårt av samma anledning för Bernie att leda sina anhängare till Clinton. Många är drivna av sakfrågor där Bernie och Hillary står långt ifrån varandra.

Till slut väntas ändå en större del av Bernies anhängare rösta på Hillary i november. Vägen dit kan dock bli allt annat än enkel för Hillary.

På republikanernas sida har det uppstått en liknande situation, där Trump i praktiken vunnit nomineringen. Men det har inte riktigt sjunkit in i motståndarnas anhängare. Trump vann tisdagens samtliga fem val stort. För att vinna en majoritet av bundna delegater krävs att han vinner cirka 56 % av återstående vals bundna delegater, vilket inte känns omöjligt. Kommer han i närheten kan obundna delegater hjälpa honom över gränsen på konventet. Allt talar för att han lyckas.

Kampanjen fortsätter med ännu starkare positioner för favoriterna. Och Sanders fortsätter att hävda att han kommer kampanja ända till alla delstater röstat och försöka få med sig så många delegater han kan till konventet. Det kan han göra. Frågan är vad han kan tänkas vilja pressa Clinton till för eftergifter i samband med konventet?