QUIZ: Vem av Hillary, McCain och Obama är inte född i USA?

Vår frågesport om presidentvalet fortsätter idag med den fjärde frågan.

(Skicka gärna förslag på lämpliga quiz-frågor till usaval@gmail.com)

Vem av presidentkandidaterna är inte född i USA?

a) Barack Obama
b) Hillary Clinton
c) John McCain
d) Alla är födda i USA

Och det rätta svaret är…

Eftersom en presidentkandidat måste vara en ”natural-born citizen” enligt en lag från 1787 som fortfarande gäller så kan man ju anta att det rätta svaret är d, ingen. Men så är det inte. En av kandidaterna är född utomlands.

Det råder viss oklarhet kring hur orden ”natural-born citizen” i konstitutionen ska tolkas. Klart är att Schwarzenegger inte får ställa upp i presidentvalet under nuvarande lagstiftning eftersom han föddes i Österrike och då började sitt liv med ett österrikiskt medborgarskap.

För att reda ut det här, låt oss först gå igenom var presidentkandidaterna är födda. Barack Obama är född på Hawaii som tillhör USA. Hillary Clinton är född i Chicago. Så långt allt väl. Det är när vi kommer till republikanernas kandidat som det blir lite klurigare. John McCain är nämligen inte född på amerikansk mark utan vid Panama-kanalen.

I dagarna har det kopplats in jurister med expertkunskap om konstitutionen för att undersöka om det ändå är ok för John McCain att bli president. Han föddes på en amerikansk militäranläggning i Panama 1936 och båda hans föräldrar var amerikanska medborgare. Det gjorde att lille John också automatiskt blev amerikansk medborgare. Därmed borde det inte finnas någon tvekan om att han bör få ställa upp i presidentvalet.

Självklart skulle det bli lite absurt om amerikanska militärer på utlandsuppdrag som får ett barn där skulle fråntas rätten för sitt barn att bli president. Men konstitutionens text är som sagt inte helt glasklar och därför har McCains kampanj kopplat in experter.

Rätt svar på vår fråga är alltså c) John McCain.

[tags]usa, usa-valet, quiz, frågesport, john mccain, barack obama, hillary clinton[/tags]

  • Mattias

    Gillar de här QUIZ:en, de för fram förvånande småsaker som man inte skulle fått reda på annars. I övrigt också: väldigt bra och informativ blogg!

  • Panamakanalzonen var i USA (en amerikansk exklav) då McCain föddes där. US Territory of the Panama Canal Zone hette det. Det är bara i dag som området tillhör Panama. Barry Goldwater var också född i ett territorium snarare än i en delstat, eftersom Arizona inte ännu var delstat när Goldwater föddes där.

    McCain var född i USA på samma sätt som de som är födda på Puerto Rico, Guam, Nordmarianerna eller Amerikanska Jungfruöarna. Invånare i dessa territorier får inte rösta i själva presidentvalet men de håller primärval och får påverka kandidatnomineringen.