Republikanerna debatterar i Texas

debate-banner-texas

”Houston, we have a problem…” Efter den stora segern för Trump i Nevada är det dags för debatt igen. Nu är det akut läge och sista chansen för Rubio och Cruz att få Trump i gungning.

Under torsdagskvällen möts republikanerna i en valdebatt i Houston, Texas. Det blir med färre deltagare än tidigare, endast 5 kandidater återstår (Trump, Cruz, Rubio, Kasich och Carson). Debatten sänds på CNN och Telemundo med början 8:30pm ET (02.30 svensk tid natten till fredag). Wolf Blitzer är debattens moderator.

På tisdag hålls Super Tuesday då följande delstater röstar:

Alabama
Alaska (R, nom)
American Samoa (D, nom)
Arkansas
Colorado (nom)
Democrats Abroad (1-8 mars)
Georgia
Massachusetts
Minnesota (nom)
Oklahoma
Tennessee
Texas
Vermont
Virginia
Wyoming (R, nom)

(nom står för nomineringsmöte, sk caucus)

I vissa av dessa delstater har förtidsröstning redan pågått i några dagar.

Pressen är hård på Cruz och Rubio att vinna några av dessa val. Den som placerar sig trea lär få öronbedövande press på sig att försvinna. Trump ser redan väldigt svår ut att stoppa. Med fortsatta vinster denna dag blir det i praktiken omöjligt. Nästa stora valdag är den 15 mars då allt väntas avgöras om det inte redan skett nu på Super Tuesday.

Carson väntas hoppa av efter Super Tuesday. Mycket talar för att även Kasich tvingas hoppa av om han inte överraskar i någon av delstaterna som är mer liberala. Republikanska etablissemanget vill gärna se att en ensam kandidat utmanar Trump den 15 mars. Men det är tveksamt om någon lyckas övertala Cruz eller Rubio att hoppa av.